Home

Achtergrond 279 x bekeken

Fruitworld lanceert eerste Nederlandse mini-kiwi

Het Bredase zachtfruitbedrijf Fruitworld gaat baby-kiwi’s verkopen aan Nederlandse supermarkten.

Dit jaar oogst het bedrijf ze voor het eerst, na jaren van voorbereiding. "Dit is een primeur voor Nederland," zegt Michael Aagaard, directeur van Fruitworld.

De 2.500 tot 3.000 kilo is geteeld door één glastuinder, die ook ander zachtfruit teelt. "Dit is een proefopstelling, maar over drie jaar willen we op ettelijke honderden hectare baby-kiwi’s telen in Nederland en andere landen in Europa."

Aagard vermoedt dat kiwi’s al hobbymatig in Nederland geteeld worden, maar bij de afzet van Fruitworld gaat het voor het eerst om commercie.

De kiwi’s hebben de grootte van een aardbei en hebben een gladde en haarloze schil. De vrucht wordt met schil gegeten. "We richten ons daarom op het gemakssegment. Het moet een aanvulling worden op de gewone kiwi." Fruitworld mikt op een supermarktprijs van € 2,00 tot € 2,50 per 125 gram. Er zitten zo’n 10 tot 15 stuks in een verpakking. De productie is deels bestemd voor Nederland en voor Scandinavië. Ook Britse en Duitse supermarkten hebben interesse.

Fruitworld denkt in Nederland op termijn in zee te gaan met vijf tot tien telers, die baby-kiwi’s leveren in augustus en september. Dat zijn de maanden dat er in Europa geen baby-kiwi’s te verkrijgen zijn. "Doelstelling met de Nederlandse teelt is om aan te sluiten bij de al bestaande baby-kiwi-productie in Frankrijk, Amerika, Chili en Nieuw-Zeeland. Zo kunnen we bijna jaarrond leveren." De kiwi komt uit de kas. Fruitworld doet een proef met de teelt in volle grond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.