Home

Achtergrond 461 x bekeken 43 reacties

FrieslandCampina boekt meer winst

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina presteert beter in een slechte markt. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf, de eerste sinds de fusie.

De omzet daalde van 4,8 miljard voor de twee vorig jaar nog niet gefuseerde bedrijven Friesland Foods en Campina naar 4,1 miljard voor FrieslandCampina nu. Het bedrijfsresultaat daalde van 119 naar 110 miljoen euro, terwijl de winst steeg van 60 naar 78 miljoen euro.
Cees ‘t Hart, hoogste baas van FrieslandCampina, noemt het een resultaat “waarop we best trots mogen zijn.” Het resultaat werd dan ook behaald in een situatie van sterk onder druk staande zuivelprijzen. Op de exportmarkten in Afrika en Azië bleken de lage grondstofprijzen echter juist een meevaller. Op de consumentenmarkt in Europa werd de prijsdruk op de gewone zuivelproducten meer dan goedgemaakt met hogere winsten op de merkproducten.
De divisie Chees & butter en Ingredients boekten beide een stevig negatief bedrijfsresultaat.

Zie ook: Puik resultaat

Lees het persbericht en
het Hafljaarbericht FrieslandCampina 2009

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  IN de varkens en pluimveehouderij is het al langer bekent dat het niet ALTIJD beter is je product te kopen of verkopen aan een cooperatie

 • no-profile-image

  verbaasde

  Beste mensen, het lijkt wel of een groot deel van u liever hadden gezien dat uw eigen fabriek geen winst had gemaakt. Alsof u daar beter van zou worden. Nooit begrepen hoe het melkprijssysteem in elkaar zit misschien? Maar goed er moeten toch nog boeren naar de nieuwe concurrent Arla, en je krijgt een grote zak geld mee. Ik verdeel de uit te keren deel van de winst liever over minder leden.

 • no-profile-image

  Boerin

  Collega-melkveehouders je moet maar zo denken: een kinderhand is gauw gevuld. Is dit nu de onderneming waar we met z'n allen van gedroomd hebben?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Huib en Verbaasde lezer door de lage grondstoffenprijzen had ik een veel hogere winst verwacht. Hoewel ik mijn bedenkingen heb bij het melkprijssysteem ben ik heel goed op de hoogte hoe dit werkt. Je mag toch kritiek hebben zonder dat je direkt wilt opstappen?
  Mensen die voor je werken mag je toch kritisch volgen?

 • no-profile-image

  Boerin

  Melkveehouder, hoe valt dit dan te rijmen met wat vandaaag in Melkweg staat: de cooperatie is het verlengstuk van je bedrijf (blz. 24)

 • no-profile-image

  jan

  stelletje corrupte lui daar in het bestuur van die coperatie ze beloven een hoge melkprijs en dat laten ze achterwege ze denken alleen aan hun eigen bonus die zal wel verhoogd zijn van het jaar. Ze draaien namelijk meer winst. Voor Campina is het ook simpel. Betaal die bestuurder €50.000meer en bespaar bij de boeren €50.000.000,-- Die spreek je toch maar 1 x per jaar en met de bestuurders heb je elke dag te maken

 • no-profile-image

  Patrick

  Hadden onderstaande wijsneuzen liever gehad dat FrieslandCampina de lage garantie prijs uit t eigen vermogen aan t betalen was??
  Ik vind dit een positief bericht, maar daar zit men blijkbaar niet op te wachten..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jullie snappen er niks van , Friesland Campina is er echt niet voor om de grondstofleverancier een zo hoog mogelijke prijs te betalen. Als ze de melk in de toekomst ergens anders goedkoper kunnen kopen dan zullen ze dat echt niet laten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  In principe is de Cooperatie van de leden,dat is waar! Maar in hoeverre hebben de Leden invloed op het beleid? Ik vraag mij dat wel eens af.Nu zie je bij de particuliere Melkveredelaars dat zij voorzichtig zijn geworden met de aankoop van grondstoffen.Dat betekend voorzichtigheid is geboden!

 • no-profile-image

  melkvee

  droevig dat zo n fabriek bestaat en dat het ook nog een cooperatie is

 • no-profile-image

  Lizzie

  Overigens al gezien wat de spotmarkt doet, nu er in Europa d.m.v. DDB enz ,actie's op handen zijn ? Ja Ja , 5 centjes erbij in 4 weken tijds , alleen al door dreigementen.Kijk dat is nou marktwerking.

 • no-profile-image

  huub jansen

  Ik neem dat iedereen die hier commentaar heeft niet op de ledenbijeenkomsten komt? Anders zouden jullie het melkprijssysteem van RFC kennen en nu niet zitten te zeuren over wat jullie "melkprijs" noemen.

  Niemand houd U tegen, iedereen is vrij om te gaan, nu krijg je zelfs geld mee als je gaat..

 • no-profile-image

  Arjan

  Laten we duidelijk zijn, dat er winst wordt gemaakt is een zeer goede zaak. Maar van deze winst moet een veel groter deel naar leden melkveehouders komen ipv de huidige 25% (contant melkgeld). Dat na een fusie het eigen vermogen zo snel mogelijk moet worden aangevuld (daarom 60% van de winst naar FC) kan zo zijn. Maar wat ik de hele tijd probeer te zeggen is dat we als leden moeten voorkomen dat dit geld zsm weer wordt geinvesteerd in het buitenland of grote overnames. Want dan blijven we de komende jaren vast zitten aan een systeem waarbij een groot deel van de winst moet worden gereserveerd om het eigen vermogen op peil te houden (en natuurlijk een dikke beloning voor alle directeuren die er rond lopen). En dat leden hebben ingestemd met deze prijssystematiek (Huub) is wat kort door de bocht. Het was 1 van de eisen mbt fusie tussen Friesland en Campina. En ik kan gerust zeggen dat er heel veel leden melkveehouders tegen deze systematiek waren. Het is toch ook gewoon niet uit te leggen dat een cooperatie a la FC met deze omvang en zijn merkenbeleid, niet in staat is om een melkprijs te betalen die vlot 2 tot 4 cent hoger ligt dan de zuivelfabrieken om ons heen. Kortom zo snel mogelijk naar een ander systeem!! Betaal wat er in de markt wordt verdiend en wordt prijszetter ipv melkprijsvolger !!!

 • no-profile-image

  boeren krijgen een coöperatie

  Het is feest bij FrieslandCampina, lang leve de bonussen, de lonen en de buitenland investeringen. We doen wel een klein rouwbandje om de pols voor die zielige boeren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het blijft gewoon opletten als een coöperatie uit zijn jasje groeit. De rabo is een treffend voorbeeld. In de oprichtingfase moeten leden consessies doen om de coöperatie te laten groeien. Maar het grootste gevaar zit 'm in haantjesgedrag van bestuursleden. Ze willen de grootste en machtigste zijn. Hierop wordt ook hun salaris op gebaseerd. Dat was vroeger al bij fusie's van lokale rabobanken. Niet het belang van de leden stond als dubbele agenda voorop, maar het salaris van de bankdirecteur. Winst werd nooit uitgekeerd, "dat kon niet bij een coöperatie". Feit is dat ook destijds de leden wel de lasten hadden, maar nooit de lusten. Moraal van het verhaal ligt ook in de reactie van Arjan Overijssel besloten. Hij heeft groot gelijk, nu maar hopen dat de FRC leden dit ook (op tijd) zien. Anders kunnen we straks ook huilend zien hoe de winst verdeeld wordt onder bestuur en management.

 • no-profile-image

  Boerin

  Boeren tuinder klagen over de verdeling van de marges in de keten, dit moet volgens LTO onderzocht worden.
  RFC maakt meer winst, maar boeren krijgen 1/3 minder per liter. Jammer maar helaas!!! Hoe leg je dit de burger uit, die begrijpen er toch niets van.

 • no-profile-image

  de boeren

  ja natuurlijk maken ze winst als de melkveehouders een te lage prijs voor de melk("grondstof") krijgen. Jongens sla je zelf niet op de borst., eigen roem stinkt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De cooperatie is opgericht om goede melkprijzen te betalen. Nu is de cooperatie alleen bezig om goede winstenb te draaien. De aandeelhouders die krijgen een beetje van de winst mee maar als zij dat in hun eigen bedrijf zouden beleggen hadden zij waarschijnlijk meer rendement. Bovendien betalen zij alleen maar een gemiddelde melkprijs uit. Als de melkprijs lager is dan kunnen zij waarschijnlijk meer winst draaien omdat zij veel geinvesteert hebben in toegevoegde waarden en dus niet veel melkpoeder af hoeven te zetten. Dus voor de cooperatie is het beste als zij weinig melk geld uitbetalen en een hoge winstuitkering omdat zij die niet voledig hoeven uit te btalen. Dus zij zullen altijd hun best doen om de melkprijzen te drukken. En dat hebben zij in het recente verleden dus ook gedaan.

 • no-profile-image

  Andre

  Van wie is die cooperatie nou toch van de boeren zo kan ik ook rijk worden over de ruggen van melkveehouders .

 • no-profile-image

  boer

  en nu heel het bestuur weer een dikke bonus geven, hoezo winst, ja over de rug van de boer.

 • no-profile-image

  boer

  dus ongeveer 18 miljoen euro meer verdient.
  verdeelt over 16000 boeren is dat 1125 euro. Kassa!!

 • no-profile-image

  Marcel Jolink

  Nou ze hebben weer een goed resultaat bereikt
  Ja voor de belastingdienst en bonussen voor het bestuur En dat de grondstofprijs maar mooi laag mag blijven.
  En fnv zal wel een forse loonsverhoging vragen want als het zo goed draait kan er dat nog wel af voor dat toch al over betaalde personeel.
  Een grote schande als je als cooperatie je leden zo uitmelkt En wat doen onze regioraadsleden ? Die lullen met het bestuur mee want die zijn bang dat ze hun stoeltje kwijt raken.

 • no-profile-image

  gert

  Melkveehouders zijn de grondstofleveranciers

 • no-profile-image

  verbaasde

  Hallo melkveehouder, Fryslan.
  Terechte opmerking over kritiek, in een cooperatie moet je het bestuur en de directie scherp houden. Mijn verbazing zat in het feit dat veel mensen die reageren kritiek hebben op het feit dat er winst is gemaakt. En om een cooperatie sterk te houden is dat op lange termijn noodzakelijk

 • no-profile-image

  Arjan

  Michel, 78 miljoen euro winst en dat delen door 4,4 miljard kg melk (is nog maar een half jaar voorbij) waarvan een gedeelte van de winst ook nog gaat naar rente obligatieleningen, obligatieobligaties vrij en vast en aandeel derden in de winst geeft een prestatietoeslag van 0,34 euro per 100 kg melk. Een gemiddelde melkprijs van ondernemingen uit Belgie, duitsland en denemarken + een prestatietoeslag geeft dus nooit een fatsoenlijke melkprijs die recht doet aan deze cooperatie. Kortom nogmaals we moeten naar een andere melkprijssystematiek !!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Hallo boer achterhoek van die 1125 euro wordt maar 25% betaald in contant melkgeld en 60% wordt gereserveerd. Wederom kun je wel zeiken op deze website maar het wordt tijd voor echte actie op de vergaderingen van FC!!!
  Of te wel IK roep iedereen op: weg met deze prijssystematiek en richting een prijssystematiek naar wat er in de markt wordt verdiend. Doet meer recht aan de omvang van deze cooperatie en daarnaast moet de beloningsystematiek worden aangepast voor de topmannen. Deze beloning moet afgestemd worden op de melkprijs die de leden krijgen in vergelijking met de ons omliggende zuivelfabrieken in belgie, denemarken en duitsland.
  Als we deze systematiek niet aanpassen gaat FC wederom fors investeren in het buitenland en kan de systematiek over 2 jaar weer niet worden aangepast omdat het eigen vermogen (solvabiliteit) niet toereikend is en moet er dus blijvend worden gereserveerd in de orde van de 60% die nu wordt gehanteerd.
  Kortom afschaffen deze systematiek en richting een melkprijs die in de markt wordt verdient anders komt de winst NOOIT bij de leden melkveehouders terecht !!!!!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  deze winststijging is behaald door deboeren een te lage melkprijs te betalen.boeren kom in aktie en eis een hogere melkprijs want die is belabberd slecht.

 • no-profile-image

  veehouder

  De beer is los!!!!!!!!!
  Morgen komt de r weer in de maand dus met zn allen weer een scheppie krachtvoer extra dr tegen aan gooien .
  We moeten toch flink blijven melken met deze (beste melkprijs ) Dus niet.....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tussen winst fabriek en melkprijs boer bestaat geen direct verband. De melkprijs voor de boer staat en valt met de verhouding tussen aanbod en vraag. Is het aanbod groter dan de vraag dan drukt dit de melkprijs. De retailer kan laag inkopen en dit al of niet doorspelen naar de consument (een liter melk wordt aangeboden tussen de ca 45 en 95 ect). Dat is het spel.

 • no-profile-image

  maddog

  @melkveehouder, frylán. 18.00
  Tussen winst en melkprijs zit weldegelijk verband. Hoe lager je de grondstoffen (melk) kunt inkopen, hoe hoger de winst.
  Mooi weer spelen over de ruggen van de melkveehouders. Liever gelijke winst en hogere melkprijs........

 • no-profile-image

  kempenboer

  De prestatieprijs kun je uittellen. dit zou voor vorig (goed) jaar 78 miljoen gedeeld door 8,6 miljard kg ledenmelk 0,9 eurocent per kg zijn, waar wij 20 % van krijgen. Dit is dus over 2008 en was er nog geen prestatieprijs. Hopelijk maken ze in 2009 meer winst. We weten nu wel dat we tot volgend jaar september moeten wachten op de prestatieprijs van dit jaar. vind ik te lang. Daar zit toch iemand rente over te vangen. winst is trouwends een relatief begrip, boekhoudkundig is er vanalles mogelijk, dat weten jullie ook wel.

 • no-profile-image

  pietje

  Dank je wel Campina mijn houtje is op en mijn eindjes zijn ook te kort

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Friesland-Campina zou dus 1,5 cent meer kunnen betalen. Of reken ik verkeerd???

 • no-profile-image

  Teun

  Er zijn nog al wat boeren uit Nederland vertrokken naar het buitenland. Melkveehouders hier over de grens zijn ver voor op de Nederlanders. Veel grond, lage quotumkosten, dit zijn de voornaamste zaken voor de kostptijs. Je zou nog hier in Nederland zitten met die hoge kosten. Met daarbij een grote cooperatie Friesland/Campina, die de dienst uit wil maken. Ze hebben zich in verschillende landen gevestigd. Maar in Duitsland zijn er zeer veel gaan lopen. Het vertouwen was er niet, de arogantie was het probleem. Je moet naar hun pijpen dansen, ze kennen geen normaal zaken doen. Je moet aan hen leveren en je moet maar afwachten wat je ontvangt. Dit kun je proberen, er is geen een grote organisatie lang leven beschoren die zo met hun leden omging. Ze moeten respect hebben voor hun leden, niet uitpersen! Mooi weer spelen houdt een keer op, als het minder gaat komen vaak de echte feiten naar buiten! Vertrouwen en eerlijk zaken doen is de beste reclame en kost niets!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad Boer, het is natuurlijk goed nieuws dat de cooperatie in deze slechte tijd een goed resultaat draait, maar ik ben het er mee eens dat het wel over de rug van de boeren gaat. Daar komt nog eens bij dat het grootste deel van de winst weer in de cooperatie verdwijnt. Winst die uiteinderlijk door uit onze bankrekening betaald is, aangezien wij de melk onder de kostprijs moeten leveren. Ik vind het dus winst met een hele grote zwarte rand.

 • no-profile-image

  Tim

  Boeren uitmelken!!! Hoogtijd voor stevige acties, dan gaat de arogantie welover! Wie het nu nog niet doorheeft wat er zich afspeelt, zal het nooit door hebben!!! Graaien! Niets tegen goed ondernemen, maar aan graaipraktijken meedoen over de ruggen van hard werkende mensen is een ernstige zaak!

 • no-profile-image

  paul

  diep triest : RFC maakt meer winst : boeren moeten de tol betalen :(

 • no-profile-image

  Arjan

  Oh ja !! En niet lopen zeiken dat we niets te vertellen hebben op de vergadering want als iedereen zo denkt komen we nergens. Dus nogmaals actie van alle FC leden !!! Op de vergaderingen, met collega melkveehouders en binnenkort met gesprek met rayon adviseur. Dit is ontzettend belangrijk het gaat hier wel om ons inkomen. En anders moet er een iniatiefrecht worden ingediend door een groep melkveehouders (minimaal 100) en dan komen er vanzelf wel veehouders bij die dit ondertekenen. Wij zijn leden melkveehouders en dus mede eigenaar vergeet dat niet !!! Aandeelhouders in het bedrijfsleven laten ook niet over zich heen lopen !!!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Patrick met alle respect wat is jou melkprijs en kijk eens naar de winst die door een COOPERATIE wordt gemaakt en daarvan krijg jij een schijntje !!! Dit moet anders voor ieder lid melkveehouder !!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gelukkig is de wereldmarktprijs voor melkpoeder flink gestegen.Of maakt FC geen melkpoeder?Veredeld FC alleen voor de supermarkt?Dan kunnen zij een betere prijs betalen!

 • no-profile-image

  .

  Daarom willen zij ook van het quotum af!

 • no-profile-image

  michel

  78.000.000 E /9.000.000.000 kg = 0.008666

  Dus een melkprijs 4 cent hoger, als andere melkfabrieken is niet uit deze winst te halen!

  Ps. Ik heb liever ook een hogere melkprijs dus zullen ze het ergens anders uit moeten gaan halen

 • no-profile-image

  Lizzie

  Jahaa, en als FNV Bondgenoten dit weet gaat het geld weer naar mensen die dan wel gaan staken , kortom het roer moet om

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.