Home

Achtergrond

Friesland Bank leent 7 procent meer aan boer

Friesland Bank heeft in het eerste half jaar van 2009 7 procent meer krediet verstrekt aan boeren.

In totaal heeft de bank nu bijna 550 miljoen euro uitstaan bij boeren. Ondanks de slechte financiële situatie in de landbouw hebben boeren toch investeringen gedaan. Volgens directeur agrarische zaken Jacob van Dijk komt dat niet als een verrassing.

"De meeste plannen voor nieuwbouw en uitbreiding zijn vorig jaar al gemaakt. En die plannen worden doorgezet. Wij verwachten de gevolgen van de slechte economische situatie pas eind dit jaar terug te zien in de kredietverlening, omdat boeren zich wel twee keer zullen bedenken voor ze gaan uitbreiden of een nieuwe trekker aanschaffen", zegt Van Dijk.

Melkprijs

Friesland Bank heeft het meeste krediet uitstaan in de melkveehouderij en de akkerbouw. "In de overige sectoren zijn wij niet veel vertegenwoordigd", aldus Van Dijk. "De melkveehouderij heeft het nu moeilijk met de lage melkprijs. De akkerbouw is al jaren gewend aan wisselende prijzen en heeft een behoorlijk goed jaar gekend."

In de agribusiness veranderde weinig. "De agribusiness presenteert wel lagere omzetten, maar blijft goed staande. Over het algemeen is het een stabiele sector."

De totale kredietverlening van Friesland Bank is met 3 procent gegroeid tot 8,5 miljard euro, vooral dankzij de toename van kredieten aan het bedrijfsleven. De bank boekte in het eerste half jaar van 2009 een winst van 10 miljoen euro, maar dat is fors minder dan de 41 miljoen euro winst in dezelfde periode vorig jaar.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.