Home

Achtergrond 164 x bekeken

Franse tuinbouw krijgt opnieuw crisissteun

De Franse landbouwminister Bruno Le Maire heeft de Franse tuinbouwers steun toegezegd om de huidige marktcrisis te overleven.

Tegelijk heeft Le Maire bij Europees Commissaris Mariann Fischer Boel bedongen dat het terugvorderen van honderden miljoenen staatssteun op een laag pitje wordt gezet om de zaak grondig te onderzoeken en ’bedrijf voor bedrijf’ te beoordelen of het toekennen van subsidie al dan niet terecht was.

Le Maire nodigde gistermiddag een brede delegatie uit de landbouw uit voor spoedoverleg op zijn landbouwministerie, nadat grote woede was ontstaan over zijn aankondiging een half miljard euro Europese steun bij de tuinders en hun organisaties terug te vorderen.

”We zitten nu in een tijd van onderzoek, dat is ingewikkeld en gaat lang duren,” aldus de minister na afloop. Le Maire heeft de tuinbouwers daarmee ten dele gerustgesteld, zo laat voorzitter François Lafitte van de Franse federatie van telersverenigingen weten.

”De telers stonden naakt en gekneveld voor het vuurpeloton. Le Maire heeft de blinddoek afgenomen zodat we in ieder geval weer duidelijk kunnen zien. Het zwaard valt in ieder geval niet morgen maar de dreiging is nog steeds reëel.”

Om de huidige crisis het hoofd te bieden, komt Le Maire opnieuw met noodmaatregelen. Hij denkt aan verlaging of uitstel van sociale lasten en heffingen, rentesubsidie op leningen en andere maatregelen. Ook wordt gedacht aan meer reclame voor groente- en fruit, zowel in eigen land als op exportmarkten.

De minister heeft de tuinbouw voor vanochtend opnieuw uitgenodigd om op het ministerie over de precieze invulling van de maatregelen te praten. In ieder geval heeft Le Maire toegezegd dat de straatverkoop van groente en fruit ook het laatste weekend van augustus in Frankrijk weer wordt toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.