Home

Achtergrond 1264 x bekeken 5 reacties

Fotowedstrijd 2009: Renovatie & Innovatie in beeld

De mooiste foto's van lezers en bezoekers. Dagelijks voegt de redactie een nieuwe toe. In september kunnen bezoekers van AGD.nl bepalen wie de mooiste foto heeft gemaakt.

1 - Molen De vier winden in het Achterhoekse Vragender is aan een opknapbeurt toe. Fotograaf Ria Luttikhold zette de renovatie op de foto. Het thema renovatie spreekt voor zich. "Innovatie is eigenlijk ook duidelijk. Daar waar koeien kunnen liggen staan nu orchideeën. Door vernieuwde inzichten komt natuur boven die er vroeger ook was." Luttikhold vindt het prachtig dat in dit kleine stukje natuur vele bedreigde plantensoorten voorkomen. "Maar natuur moet niet altijd de hoogste prioriteit krijgen. Het moet een juiste afweging zijn."

2 - De oude stal van Cees Pieter en Anky Burgsteden uit het Friese Oosterwolde moest wat ruimer en was aan renovatie toe. Daarom is een nieuwe ligboxenstal gebouwd, maar ook de oude stal is bewaard gebleven. Om toch een grote ruimte te krijgen is er één dak boven de twee stallen geplaatst. "We hebben nu plek voor 120 melkkoeien", vertelt Cees Pieter Brugsteden die de stal op de foto zette. "Het was lastig om de twee daken in elkaar te laten val­len, maar het resultaat mag er zijn."

3 - Deze schapen staan bij het Friese dorp De Veenhoop. Het dorp is gelegen tussen de twee natuurgebieden de Oude Ve­nen en de Kraanlannen. De foto is gemaakt door Manon de Roos uit Grou. Sinds kort is ze begonnen met fotografie. Deze foto geeft volgens haar goed het landelijk gevoel weer dat Friesland uitstraalt. Hoewel De Roos zelf niets met de land­bouw heeft zou ze nooit uit Friesland, met zijn vele agrari­sche bedrijven, weg willen.

4 - Een fotowedstrijd over renovatie en innovatie en dan stuurt Wim van Herpen uit Zoetermeer een foto in van een tijdelijk onderkomen van koeien op tijdens een demonstratie bij het Tweedekamergebouw in Den Haag. "Ik vond het wel innova­tief", aldus de hobbyfotograaf. Van Herpen maakte deze foto omdat er iemand op staat die ook een foto maakt. "Daar maak ik graag foto’s van, dus toen ik zag dat er een actie met koeien zou komen in Den Haag, ben ik gaan kijken." Van Herpen heeft vrijwel geen band met de agrarische sector. "Ik koop mijn kaas bij een kaasboerderij in de buurt. Dat is de belangrijkste link." Van Herpen hoorde van de fotowedstrijd van het Agrarisch Dagblad via een website met fotowedstrijden.

5 - Deze lege, oude grupstal symboliseert de afsluiting van een periode. Dat had Natasja van der Weide in haar hoofd bij het maken van deze foto. Zij maakte deze toen haar opa, Haije Bouma, stopte met zijn agrarisch bedrijf in het Friese Beetgumermolen. De foto komt uit een serie van zes, die Van der Weide heeft gefotografeerd tijdens een cursus fotografie. Bouma hield zo’n 25 melkkoeien in deze grupstal. Daarnaast hield Van der Weides grootvader zich bezig met akkerbouw. "Het beroep boer is de laatste jaren zo veranderd", stelt Van der Weide vast.

6 - Soms komen er bij fotowedstrijden verrassende inzendingen binnen. Deze foto is er zo een die de nodige verbazing opriep op de redactie.
Erik Kiffers uit Zoetermeer is de maker van deze ietwat lugubere foto van een varkenskop die zijn beste tijd heeft gehad. De link met het thema van de wedstrijd, renovatie en innovatie, ligt niet helemaal voor de hand, maar gelukkig heeft Kiffers zijn inzending van een toelichting voorzien. "Renovatie van dit gebit is niet meer nodig", zo beredeneert Kiffers en ziet dit als goede reden om de foto in te sturen.

7 - Een belangrijke innovatie in de akkerbouw is het besturen van trekkers met navigatieapparatuur. Jeroen Poleij maakte deze foto van een ploegende akkerbouwer nabij Schore in Zeeland. De trekker wordt bestuurd met GPS RTK. Dit besturingssysteem werkt met een nauwkeurigheid van 1 tot 2 centimeter, daarom liggen de ploegvoren er kaarsrecht bij. Andere voordelen van GPS RTK zijn dat een akkerbouwer bij het rooien of poten niet meer strak naar voren hoeft te kijken. Hij kan beter opletten wat achter de trekker gebeurt. Bij geren in het perceel kan GPS RTK bepaalde secties van een spuitmachine aan of uit zetten. Dat voorkomt verspilling van gewasbeschermingsmiddelen en gewasschade. Ook kunnen gewaskaarten worden gebruikt om plaatsgebonden te bemesten of te bespuiten.

8 - Familie De Jager uit Hoornaar bouwt een nieuwe serrestal. De 45 melkkoeien en een aantal pinken staan er inmiddels in. De laatste hand wordt nog gelegd aan plek voor het jongvee. Deze foto is gemaakt door Matthijs de Jager (15). De serrestal springt volgens hem vooral in het oog door het vele licht in de stal. Heel wat anders dan de oude stallen die doorgaans minder licht binnenlaten. "Dit past volgens mij goed binnen het thema renovatie en innovatie", vertelt Matthijs. De bouw is in oktober 2008 begonnen en wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Matthijs houdt de verbouwing bij op een speciaal daarvoor gemaakte website. Deze is te vinden op
www.everyoneweb.com/tmdejagerfoto

9 - Kippen scharrelen rond bij een vervallen schuurtje op het Wad­deneiland Texel, even buiten de plaats Den Hoorn. Annie van der Heide maakte deze foto en stuurde hem in voor de foto­wedstrijd. "Het is een traditionele schapenboet, maar er lopen al jaren kippen. Het worden er steeds meer en eigenlijk is het nu een kippenboetje." Van der Heide woont zelf op Texel, een paar kilometer bij deze plek vandaan. Ze hoopt dat de schuur niet gerenoveerd wordt. "Het ziet er gewoon zo geweldig uit zo, het heeft zoveel char­me." Toch is ze bang dat een renovatie onvermijdelijk is. "Er staan veel oude boeten, die staan allemaal op de monumenten-l­ijst en worden dus gerenoveerd. Het ziet er dik in dat dat hier ook gebeurt en ik hoop dat dit beeld dan via deze foto toch blijft bestaan."

10 - Een verrassing in de kraamstal van de familie Steentjes uit het Achterhoekse Etten. Tussen de gewone roze biggen lagen bij één zeug vijf bruine biggen. Bennie, Irma en Mark Steentjes dekken hun zeugen sinds vorig jaar september met de Deense Duroc beer, een innovatie op het zeugenbedrijf. Normaal gesproken hebben de biggen een roze kleur, zo af en toe duikt er een gevlekte big op. "Deze biggen hebben de typische Deense Duroc-kleur, dat hadden we nog niet eerder gezien", legt Mark uit. Hij vond het bijzonder genoeg om de biggen op de foto te zetten en de foto in te sturen voor de AGD-fotowedstrijd.

11 - De stad rukt op richting het platteland, maar het platteland rukt soms ook op richting de stad. Dat ondervindt in ieder geval Hagenees Peter Oorthuizen. Hij maakte deze foto van grazende melkkoeien in het gebied tussen park Marlot en paleis Huis ten Bosch. Hier in het grensgebied tussen Den Haag en Wassenaar is hij als amateur-fotograaf regelmatig in de gelegenheid om mooie landelijke plaatjes te schieten. Soms lopen er schapen op het stukje stadsweiland, dan weer een koppel pinken. Ditmaal waren het grazende melkkoeien. Van wie de dieren zijn, weet Oorthuizen niet. Hij mist de kennis erover ook niet. Hij gaat voor de mooie beelden. "Er komen steeds meer prachtige koeien in Den Haag. Daarvoor hoef je de grote stad niet meer uit", meldt hij enthousiast bij zijn foto. "Als dat geen innovatie is!"

12 - In een dik pak stro zit Stijn Kusters bij een kalf. "Een mogelijke bedrijfsopvolger bij een jong kalf. Dat past wel in het thema Nieuwbouw en Renovatie", zegt melkveehouder Silvain Kusters. De melkveehouder uit het Limburgse Guttecoven stuurde de foto in. Stijn is bijna tien maanden oud. "Hij lacht heel veel en vindt alles leuk, dus ook bij een kalf in de kalveriglo zitten vond hij wel leuk." Dit vertelt zijn vader met enige trots. Of Stijn de potentiële bedrijfsopvolger wordt, is nog onduidelijk. "Stijn heeft ook nog een broertje van bijna twee, Lars", vertelt Kusters. "Wie weet vinden ze het allebei wel leuk om het bedrijf straks over te nemen." Silvain en Heidi Kusters melken ruim honderd koeien en hebben tachtig stuks jongvee.

13 - Roland Meyer, op bezoek op camping de Wilgenplas in Utrecht, zag deze koe staan aan de overkant van het water en kon het niet laten haar op de foto te zetten. ”Je kon vanaf de camping de koeien prachtig zien lopen aan de overkant van het water. Ik ben helemaal verliefd op koeien en ik heb toevallig net een nieuwe camera. Ik ben dus wat aan het proberen gegaan en daar kwam deze foto uit.”
Meyer woont in Utrecht en heeft zelf geen agrarische achtergrond. Op internet kwam hij de fotowedstrijd van het Agrarisch Dagblad tegen en hij besloot de foto in te zenden, ook al is er volgens hem geen duidelijke link met het thema innovatie en renovatie. ”Het is echt puur een hobby van me, het is niet gekoppeld aan het thema.”

14 - Melkveehouder Klaas van der Ham (rechts tussen zijn koeien) melkt nog op de oude vertrouwde manier aan de weidewagen in het Zuid-Hollandse Meerkerk. Hij melkt met drie stellen. In de voerhekken aan beide zijden van de wagen is plek voor achttien koeien. Tussen de voerhekken is de weidetank gemonteerd. Deze opstelling houdt in dat de hele wagen na het melken mee naar huis gaat om daar de tank te laten legen en reinigen. Voordeel van het gebruik van een verrijdbare weidewagen is dat je de koeien altijd buiten melkt in de zomer en dat je geen kale plekken in het land hoeft te krijgen, meldt Heiltje Heinenberg. Haar man Kees helpt Van der Ham al sinds jaar en dag op het bedrijf. Dochter Arianne Heinenberg is voor het maken van de foto bovenop het dak van de trekker geklommen, die voor de wagen staat.

15 - Bloementelers Han en Hannie Janson uit het Noord-Hollandse Noordwijk hebben hun oude rolkas ingericht als bed and breakfast. Een rolkas werd vroeger gebruikt om tulpen, narcissen en hyacinten te broeien. ”De kas werd dan over de planten die in de open grond staan, gereden. Nu krijgen de planten hun koudebehoefte in koelcellen, waarna ze vervolgens in een gewone kas worden gebroeid,” legt Han Janson uit. Door die nieuwe methode werd Jansons rolkas economisch onrendabel. ”Om er toch wat mee te doen, hebben we er dus een bed and breakfast van gemaakt.” Het zure voor de familie is dat een half jaar na de opening,de gemeente een stokje stak voor het innovatieve idee. ”De Bestemming is agrarisch en dat betekent dat die gewijzigd moet worden om agro-toerisme mogelijk te maken. Omdat dit al drie jaar duurt is de kas al zolang niet meer in gebruik. De gemeente probeert alsnog een oplossing te vinden.”

16 - Binnen de sector kan nog zo veel aandacht besteed worden aan innovatie en renovatie, maar uiteindelijk draait het gewoon om de koe. Dat is de reden waarom Ab Quist uit Bodegraven deze foto voor de fotowedstrijd heeft ingestuurd. ”Met het allerlaatste zonlicht van de dag heb ik het oor van de koe nog net kunnen vangen”, aldus Quist. Hij maakte de foto op boerderij de Knodsenburg in het in Zuid-Holland gelegen Nieuwerbrug. De fotograaf heeft het oormerk van de koe weggeretoucheerd.

17 - Boeren in het Drentse Nieuwlande pakken elk jaar samen stro op de wagen, hier bij een lokale akkerbouwer. Dit jaar worden ze hierbij geholpen door een balenlader. Voor een paar tientjes werd het oude, roestige apparaat op de kop getikt en in glorie hersteld. Melkveehouder Willie Wilting legde de werkzaamheden vast op de gevoelige plaat. ”Het laden gaat veel sneller dan voorheen en ook het stapelen gaat zo makkelijker. Het werk is niet meer zo intensief en zwaar. De balenlader werd dus perfect, hadden we al jaren eerder moeten hebben.”

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marco dobben

  zeer leuke actie foto, zeker de mooiste
  wat mij betreft de nummer 1

 • no-profile-image

  an

  nu zie ik weer de fotowedstrijd
  ik had begrepen dat we vanaf 1 september konden stemmen op d emooiste foto

  maar ik kan de link nergens vinden
  kunt u mij die link toesturen

  alvst bedankt

 • no-profile-image

  AGD

  Op de foto is geen oormerk zichtbaar. Het dier is echter wel voorzien van een oor­merk, maar dit is door de deelne­mer aan de fotowedstrijd wegge­retoucheerd.

 • no-profile-image

  w te riele

  prachtige foto, balen laden in de zon,
  mooi licht, zelfs het stof zie je nog!

 • no-profile-image

  Marjanne

  Een koe zonder oormerk. Hoe is het mogelijk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.