Home

Achtergrond 229 x bekeken

Fokken blijft gokken

Het advies van de ene fokkerijspecialist verschilt heel erg van dat van een andere.

Je zou eigenlijk eens wat fokkerijadviseurs moeten vragen om voor een concrete veestapel en een bekend fokdoel de meest geschikte stieren te zoeken. Dus de stieren om dat fokdoel zo snel mogelijk te bereiken. Dan moet toch duidelijk worden of dat adviseren nou een exacte aangelegenheid is of meer een kwestie van smaak. Neemt die fokkerijadviseur of dat adviesprogramma je nou alleen werk uit handen of voegt hij of het ook nog wat toe, namelijk de juiste keuze, die je met je beperkte boerenkennis nooit had kunnen maken?
Dat was ons idee, daarmee zijn we aan de slag gegaan. Het zou niet al te moeilijk worden, want freelance-medewerker Rob Hoefman is naast landbouwjournalist ook boer. Het experiment kon worden uitgevoerd op zijn 32 melkkoeien.
Negen adviseurs zijn uitgenodigd en gingen enthousiast aan de slag. Op de volgende acht pagina’s leest u alle ins en outs over de veestapel, het fokdoel, over de werkwijze van de adviseurs en welke stieren ze hebben geadviseerd.
Grote vraag is nu natuurlijk: wie had het beste advies? Welke adviseur heeft de sleutel in handen om in zo min mogelijk stappen te komen tot probleemloze en duurzame koeien die jaarlijks 750 kilo vet en eiwit produceren, een laag celgetal hebben et cetera?
We weten het nog steeds niet. Een koe kan per keer maar met sperma van één stier worden bevrucht. We kunnen niet alle adviezen opvolgen. De loonwerker die voor je maait kun je controleren (alle gras eraf, niet te kort, niet te lang), maar je fokkerijadviseur niet.
Wel is duidelijk dat de variatie in expertadviezen onthutsend groot is. Zo groot dat je mag concluderen dat je de adviseurs niet inhuurt voor hun intelligente inbreng, maar voor het werk dat ze je uit handen nemen.
Nou is daar niks mis mee, maar het is wel goed om te weten en een reden zelf altijd kritisch te blijven meekijken. Bij fokkerij net zo goed als bij ander werk dat je uitbesteedt. Of misschien wel: júist bij fokkerij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.