Home

Achtergrond

FNV: overtreden loonregels zwaarder bestraffen

Werkgevers die de wettelijke regels voor loon en arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen, moeten veel harder worden aangepakt. Dat vindt vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Van der Kolk pleit voor een "vertienvoudiging van de boetes voor in de wet vastgelegde normen ten aanzien van beloning, arbeidsduur, arbeidsomstandigheden en verlof''. Ook moet de overheid economische sancties opleggen bij het overtreden van de cao en de wet. "Niet alleen boetes dus, maar in het ergste geval zelfs strafrechtelijke vervolging.''

Aanleiding voor zijn pleidooi was het conflict tussen een groep Poolse aardbeienpluksters en hun werkgever, die achter was met de betaling van salaris.

Een werkgever blijft altijd verantwoordelijk voor het op correcte wijze uitbetalen van lonen en de afdracht van premies en belastingen, aldus Van der Kolk. Dat geldt ook als gebruik wordt gemaakt van uitzendbureaus, vindt hij.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.