Home

Achtergrond 8 reacties

FNV: Poolse stakers zijn onderbetaald

De 75 stakende Poolse werknemers bij aardbeienbedrijf Van de Ven in Oostelbeers bij het Brabantse Oirschot, die achterstallig loon eisen, kregen te weinig uitbetaald.

Dat concludeert FNV Bondgenoten op grond van de contracten en loonstroken van de werknemers. Volgens FNV-bestuurder Wim Baltussen is er een verschil in uurloon van 40 cent. De Poolse plukmedewerkers hebben volgens hem recht op een wettelijk minimumloon van € 7,97 per uur op basis van een veertigurige werkweek. "Echter", zo stelt Baltussen, "in de agrarische sector wordt het minimumloon berekend op basis van 38 uur. Arbeidsrechtelijk betekent dat een verschil van 40 cent. Dat is peanuts, maar het is wel waar de werknemers recht op hebben."

Opmerkelijk is overigens dat de Arbeidsinspectie geen overtredingen heeft geconstateerd op het vlak van loon en arbeidstijden. Inspecteurs brachten maandag een bezoek aan het aardbeienbedrijf na klachten van de Poolse consul. Normaliter vallen seizoenskrachten onder de cao Open Teelten, maar die gold tot 31 december 2008. Onderhandelingen over een nieuwe cao lopen nog.

Volgens Marcella Bense van FNV Bondgenoten heeft de werkgever bovendien een eigen uitzendbureau opgericht waarmee hij zijn personeel inleent. "Het is een wat vreemde constructie", beaamt ze. In dat geval geldt volgens haar de cao voor uitzendkrachten. Volgens haar collega Wim Baltussen moet de beloning in de uitzend-cao conform de cao Open Teelten zijn. "Maar omdat die ontbreekt; geldt het wettelijkminimumloon. Maar zoals gezegd heeft de werkgever dat berekend op basis van een veertigurige werkweek in plaats van een 38."

ZLTO en FNV doen samen pogingen het conflict snel tot een goed einde te brengen.

Lees ook: Poolse pluksters beschuldigen baas van mishandeling

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kani Baal

  Je moet toch wel lef hebben om met 70 polen te werken. Van mij krijgen ze een lintje. Dit is gewoon vragen om gedonder.De meeste zijn nog vrouwen ook..........

 • no-profile-image

  lang leven de polen

  leen schrijven lukt wel allen een bericht tiepen niet zo goed. heb al meer dan genoeg werk

 • no-profile-image

  W van Wijk

  Een oude agrarische wijsheid.

  Een boer en een zog hebben nooit genog.
  Een heer en een beer willen altijd meer.

  De boer richt zich op deze manier zelf ten gronde.

 • no-profile-image

  frans

  ze moeten die polen allemaal het land uitzetten, er zijn in ons land genoeg mensen zonder werk die polen zijn allemaal onderkruipers die voor een paar euro werken, daarom zijn ze ook zo in bij die boeren omdat zij alles voor een paar cent willen hebben

 • no-profile-image

  aardbei

  75 werknemers in de agrarische wereld noem ik als aardbei een megabedrijf. ze willen toch mega bedrijven. als aardbei op den akker zie ik helaas van nabij, dat megabedrijven niet zaligmakend zijn. wat ik hier zie is zeker een schande voor de megabedrijven en als dat zo doorgaat, dan zeg ik weer als aardbei laat er a.u.b. absoluut geen megabedrijven meer bijkomen. er is al ellende genoeg in nederland.

 • no-profile-image

  Vracht

  Volgend seizoen thuis blijven kereltjes
  want daar is het zoveel beter dan in NL daarom kwamen jullie. om dat het bij jullie thuis zoveel beter was.
  Exporteur vee

 • no-profile-image

  lang leve de polen

  in ons nl heb je genoeg werkeloosen maar die eikels doen liever niets geen zand onder de nagels of strondt aan de handen ze krijgen toch wel geld om te leven is in pl beter gerecheldt de eerste 3 maanden geen werk dan uitkering na 3 maanden is het over geen werk geen geldt wordt het je eigen probleem daarom willen deze mensen alles doen kunnen veel nl een voorbeeldt aan nemen

 • no-profile-image

  leen

  Lang leve de polen reactie: Misschien eerst eens goed Nederlands leren schrijven?? Bevordert waarschijnlijk ook je kansen op de arbeidsmarkt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.