Home

Achtergrond

Extra export Edammer en Goudse naar VS

Exporteurs die de afgelopen drie jaar kaas hebben afgezet in de VS kunnen volgend jaar in aanmerking komen voor een extra exportquotum. De inschrijving voor de extra export loopt via het Productschap Zuivel.

De exportmogelijkheid vloeit voort uit handelsafspraken die in het verleden zijn gemaakt. De toekenning van extra uitvoerquotum gebeurt jaarlijks.

De Europese Commissie besluit over de toekenning van de export. In totaal willen de Verenigde Staten op die manier bijna 17.000 ton kaas extra invoeren in 2010.

Daarvan is 1.100 ton Edammer en Gouda kaas. Verder gaat het onder meer om Zwitserse kaas, Italiaanse kaas, cheddar en blue mould.
Bedrijven die voor de extra exportmogelijkheid in aanmerking willen komen, moeten aantonen dat ze in één van de drie afgelopen jaren kaas naar de VS hebben uitgevoerd en bovendien een dochterbedrijf in de VS hebben, dat de kaas kan invoeren.

De aanvragen worden beoordeeld door de Europese Commissie die uiterlijk eind oktober uitsluitsel geeft over de toewijzing van de exportcontingenten. Als er sprake is van overschrijving van de beschikbare quota dan kan de Europese Commissie de aanvragen naar verhouding verlagen.

Het productschap gaat loten tussen de aanvragers als bij de toewijzing zou blijken dat de toegewezen exportquota lager uitvallen dan 10 ton. In dat geval is de laagste toewijzing 10 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.