Home

Achtergrond 215 x bekeken 1 reactie

Ex-directeuren Novacap definitief niet vervolgd

De drie ex-directeuren van tulpenbeleggingsfonds Novacap worden definitief niet vervolgd.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten. De drie werden verdacht van grootschalige fraude met tulpenbollen. De rechter besloot eerder al dat het Openbaar Ministerie (OM) de drie niet verder mag vervolgen, omdat het vertrouwelijke communicatie tussen de verdachten en hun advocaten heeft bewaard. Het is volgens de rechtbank niet meer na te gaan in welke mate de verdachten daar nadeel van hebben ondervonden en verklaarde de zaak daarom niet-ontvankelijk. Het OM ging daartegen in beroep, maar ook dat beroep is nu niet-ontvankelijk verklaard.

Novacap is het failliete tulpenbeleggingsfonds. In totaal investeerden 150 beleggers voor 85 miljoen euro in nieuwe tulpenrassen. Het aan- en verkoopmoment geschiedde tegelijk, maar kopers in de praktijk bleken niet altijd voorhanden. De prijs steeg door massale speculatie echter wel. Daardoor zijn beleggers 80 miljoen euro kwijtgeraakt.

Nu de drie ex-directeuren niet vervolgd worden, is de kans klein dat de beleggers, voornamelijk tulpenkwekers, hun geld nog terugzien. De laatste troef van het OM en de tulpenkwekers is de veroordeling van de ex-directeur van commissionairshuis Sierteelt Bemiddelingscentrum (SBC) uit Lisse. SBC wikkelde de termijncontracten die Novacap sloot af. Daarnaast belegden enkele particulieren voor nog eens 40 miljoen euro in termijncontracten voor tulpenbollen bij SBC. Als het niet lukt om de SBC-directeur vervolgd te krijgen, is er niemand meer aansprakelijk voor het verlies van 80 miljoen euro.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Misdaad loont ..... kennelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.