Home

Achtergrond

Ex- en importeurs gedupeerd door prijsafspraken luchtvracht

Nederlandse internationale handelspartijen werken via claims en schikkingen aan het verkrijgen van vergoeding voor de schade na prijsafspraken van grote luchtvrachtondernemingen in de jaren 2000 tot 2006.

Uit een rondgang blijkt dat een onbekend aantal bedrijven zich heeft aangemeld voor een schikkingszaak met maatschappijen op de transatlantische vluchten naar Zuid- en Noord-Amerika. Volgens een woordvoerder van Dutch Flower Group is het bedrijf door veel bureaus en advocatenkantoren benaderd om een claim in te dienen. Het bedrijf koos ervoor zelfstandig op een schikkingsvoorstel van Lufthansa in te gaan. Die zaak loopt nog.

Binnen de groente- en fruithandel toonde een groep van circa tien bedrijven eerder dit jaar interesse in zo’n afwikkeling, zegt een woordvoerder van FrugiVenta. De koepelorganisatie belegde bijeenkomsten, waarbij advocaten uitleg gaven over de juridische achtergrond. Het is echter mogelijk dat meerdere partijen zelfstandig via een ander bureau of kantoor claims indienen. Hoe groot de mogelijke schade van handelaren is, is niet bekend. De luchtvaartmaatschappijen hebben voorzieningen getroffen van vele miljoenen euro’s om de claims af te handelen.

Onderzoek Europese Commissie

Later dit jaar starten Nederlandse bedrijven mogelijk met een claim bij maatschappijen op de Europese markt. Momenteel doet de Europese Commissie nog onderzoek naar deze zaak. Verwacht wordt dat EU-commissaris Neelie Kroes voor het einde van haar termijn (oktober) met een beslissing komt. Als verboden prijsafspraken zijn aangetoond, wordt verwacht dat een Brits advocatenkantoor namens een onbekend aantal partijen claims zal indienen bij partijen als Air France, KLM, Cargolux en andere maatschappijen, zo blijkt uit publicaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.