Home

Achtergrond 176 x bekeken

Evacuatie na brand Schoorl opgeheven

De ongeveer 550 wegens de brand geëvacueerde inwoners van Schoorl zijn weer naar huis. De brandweer gaf vandaag om 12.45 uur het sein brand meester.

Het gaat wel nog dagen duren voordat de brand rondom Schoorl helemaal is geblust, zei burgemeester Hetty Hafkamp zaterdag. Ze liet verder weten dat er experts van de Veluwe komen om het vuur te helpen bestrijden. Volgens haar heeft de brandweer op de Veluwe veel meer ervaring met het blussen van heide- en bosbranden. Ook het ministerie van Defensie zet, net als vrijdag, helikopters in om te helpen met blussen.


De brand ontstond vrijdagmiddag aanvankelijk als heidebrand, al snel ter grootte van een hectare. Later sloeg het vuur over naar het bos. De harde zuidwestenwind bemoeilijkte het blussen en zorgde bovendien voor veel rookontwikkeling. Er was sprake van drie brandhaarden. Op het hoogtepunt besloeg de brand 500 vierkante meter. Vele brandweerkorpsen rukten uit om de vuurzee te bestrijden.


De oorzaak van de brand is nog niet bekend

De gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, heeft de noodverordening die tijdens de brand voor het woongebied gold, zaterdagmiddag om 15.00 uur ingetrokken. Dit meldde de gemeente op haar website. Het woongebied is hiermee voor iedereen weer toegankelijk. Wel is het nog verboden om het duingebied te betreden waar de brand heeft gewoed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.