Home

Achtergrond 160 x bekeken

Eurozone wint terrein, eurokoers stijgt

De euro is deze week iets meer waard geworden ten opzichte van andere munteenheden en lijkt deze trend voort te zetten.

Vooral voor de handel op het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de VS is dit onvoordelig. Reden is de onverwachte groei van het bruto binnenlands product dat de sleuteleconomieën Frankrijk en Duitsland noteren. Vanwege de lichte groei die de Fransen en Duitsers realiseerden bleef de economische krimp in de gehele eurozone beperkt tot slechts 0,1 procent, waar analisten uitgingen van 0,5 procent. Daarmee presteren de grootste economieën van Europa sterker dan de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Op de koers van de dollar had dit niet direct een groot effect. De dollar verloor op weekbasis een procent aan waarde tegenover de euro. Een euro is nu 1,43 dollar waard, wat nog altijd fors minder is dan de 1,58 dollar die je met een euro in de zomer van 2008 kocht. De dollar kan echter nog meer aan waarde verliezen wanneer Europa beter blijft presteren dan de VS. In de VS zijn de verkopen van de detailhandel onverwacht snel teruggelopen en BMO Capital Markets noemt dit een forse domper na een periode van positiever nieuws. De energieprijzen stijgen overigens door een goedkope dollar.

Of de Europese economie zich nu daadwerkelijk losmaakt van de recessie, lijkt ING Bank onwaarschijnlijk. De grote groei moet in eerste instantie uit Azië komen. Toch denken de Amsterdammers dat de bodem wellicht bereikt is en consumenten de groei aangrijpen om weer meer in te kopen.

De Russische roebel blijft redelijk stabiel, maar de Russische centrale bank heeft de devaluatie (waardevermindering) vorig jaar succesvol genoemd, en gevreesd wordt voor herhaling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.