Home

Achtergrond 712 x bekeken 8 reacties

Europese zuivel verliest marktaandeel

De Europese zuivelindustrie verliest aandeel op de wereldmarkt omdat de quotering verdere expansie in de weg zit. Vooral Nieuw Zeeland profiteert van de toenemende vraag.

Dit concludeert het LEI-instituut van Wageningen UR in een rapport dat is geschreven in opdracht van de Europese Commissie.

Naar de positie van de boer is in dit rapport niet gekeken. Er is puur geconcentreerd op de zuivelindustrie.

Aan innovatievermogen ontbreekt het de Europese zuivel niet. Aan concurrentievermogen in feite ook niet, ware het niet dat nu te weinig (goedkope) grondstof voorhanden is om aan de groeiende vraag op de wereldmarkt te kunnen voldoen, aldus het LEI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  In Europa hebben we te maken met de hoogste salarissen, de hoogste sociale lasten, de hoogste milieukosten, etc. Wij kunnen op bulkprodukten allen concurrerent zijn met behulp van grote subsidies. Is het belangrijk om dat soort merktaandelen te behouden ? Daarbij trekken lage prijzen op de wereldmarkt (dankzij deze subsidies !!) onze eigen prijzen naar beneden. Liever iets minder melken tegen faire prijzen.

 • no-profile-image

  Frank B

  Kan iemand mij uitleggen dat ondanks een tekort we nog steeds een habbekrats voor de melk krijgen? Bij een toenemende vraag en een stagnerend aanbod moet de prijs toch stijgen lijkt me. En dat nieuwzeeland dat gat alleen helemaal volmelkt lijkt me stug

 • no-profile-image

  wilbert

  We leven in een open economie, de klok terugzetten is hetzelfde als protectionisme, het einde van onze welvaart.Het massale verzet van diverse landen zal toch wel ergens gehonoreerd moten worden. Dus een,twee procent inleveren voor een europeese verevening lijkt mij wel een goede deal.

 • no-profile-image

  henk

  Nederlands handelaren hebben onlangs de hele voorraad boter van Nieuw Zeeland gekocht,Nieuw Zeeland dumpt regelmatig zijn voorraden op de wereldmarkt ,zo kunnen ze blijkbaar goed concurreren en zijn dan hun voorraden ook weer kwijt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  het marktaandeel kunnen we missen als kiespijn. Niet meer produceren dan je redelijk kunt verkopen

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Kunnen we hieruit niet even met z'n allen concluderen dat we de strijd gaan verliezen als we het quotum nog langer doorzetten! Het quotum moet zorgen voor een gereguleerde aanvoer en afzet, met als belangrijkste natuurlijk een hoge prijs!. Dit laatste blijkt niet meer te werken met het quotum, schaf nu het quotum af, bijt even door de zure appel heen en vervolgens hoeven we nooit maar dan ook nooit meer geld te investeren in de leugen van het quotum. Persoonlijk ben ik er helemaal klaar mee om een GIGANTISCH pensioen voor stoppende boeren te financieren. Moet je kijken hoeveel scherper we kunnen produceren als we geen quotumkosten meer hebben!!
  Gegroet

 • no-profile-image

  Rekenwonder

  Ik heb liever 0.45 ct voor een kg melk waar de quotumkosten nog af moeten dan 0.25 ct per kg. Daar moeten dan nog mest en voerkosten af. Tel uit je winst, dairyfarmer.

 • no-profile-image

  gert

  Als het quotum er af gaat hebben de de boeren hun lening bij de bank nog niet meteen afgelost op het quotum,ze redeneren of de bank de lening op quotum meteen kwijt scheldt,als het quotum morgen verdwijnt

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.