Home

Achtergrond 229 x bekeken 19 reacties

Europese melkveehouders dreigen met harde acties

Als de ministers van Landbouw van de EU-landen bij hun beraad op 7 september geen verandering aanbrengen in het voorgenomen zuivelbeleid, zullen Europese melkveehouders overgaan tot een melkstaking.

De staking zou inhouden dat er geen melk meer geleverd wordt. "Een echte wanhoopsdaad'', volgens de Dutch Dairymen Board (DDB) vandaag. De DBB is aangesloten bij de Europese melkveehouders vereniging (EMB), die in veertien Europese landen twintig aangesloten organisaties heeft. Deze melkveehouders eisen een hogere handelsprijs voor hun melk.

Eerder dreigden al drie organisaties met het dichtdraaien van de melkkraan als de landbouwministers op 7 september onvoldoende aan hun eisen tegemoet zouden komen. Met de deelname van EMB zal de schaal van de acties groter zijn.

Het huidige zuivelbeleid in Europa leidt volgens de EMB tot overproductie, doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. De prijs die melkveehouders voor hun waar krijgen is de laatste tijd sterk gedaald, hoewel prijzen in de supermarkten veel minder daalden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arnout_oudijk@hotmail.com

  Piet, je hebt het niet juist. De overproductie is op Europees niveau circa 5% t.o.v. de Europese consumptie. Dit zou dus betekenen dat alle Europese melkveehouders 5% van de melkproductie moeten krimpen om de vraag en het aanbod in balans te brengen. Beter 5% van het quotum inleveren voor een goede melkprijs, dan zo flink doormelken voor weinig!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ja melkveehouders laat de melk maar weglopen in de VS stopt men direct met het afslachten van hun vee de melkplas word wereldwijd geproduceerd

 • no-profile-image

  boer met de pet

  die klote BOEREN bint ook nooit met me kaar eens ,altijd maar afgeven op een ander bedenk zelf eens wat laat mij maar 80 koeien melken voor 40cent kun je het goed doen je andere investeringen op orde houden enz. ga er voor met ze ALLEN!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jonge

  Als alle melkveehouders zich nou eens aansluiten bij een club die zich WEL inzet voor een goede prijs voor ons goede product, dan zal de verdeeldheid aardig minder worden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De melkproducenten willen een hogere prijs, dat is begrijpelijk.Maar als Friesland-Campina een lening van 1.000.000.000,= Euro afsluit en de Boter,Kaas en Melkpoederprijzen op een laag niveau zijn. Hoe kunnen zij dan meer betalen??? Slechts 35% wordt omgezet in verse produkten. Als aanbod en vraag weer op elkaar afgestemd moet Duitsland 20% inleveren Nederland ruim 50% !!! Willen wij dat???

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wij zijn geen lid van de DDB, maar als ze actie gaan voeren sluit ik niet uit dat de kraan ook bij ons open gaat. Niet dat het helpt, maar wat rest ons nog? Als we wat aan de prijs willen doen zullen we de de productie moeten reguleren, centraal, met z'n allen... maar helaas zijn er teveel Jannetjes uit Barneveld...Iedereen werkt onder de kostprijs en we laten het gebeuren omdat we geen vuist kunnen maken. Hadden we maar een vereniging van melkproducerende landen. Zoiets als de OPEC. Die weten nl. de kraan wel te vinden als de prijs zakt. In plaats daarvan hebben we de Verburgjes, de Schenkjes en de Jannetjes uit Barneveld.....daar gaan we aan ten onder

 • no-profile-image

  acties is

  gaan er nog weer boerinnen in hongerstaking, die van een half jaar terug zullen inmiddels wel uitgemergeld zijn.

 • no-profile-image

  flauwe

  Ach DDB en melkkraan open......vorige keer deden zelfs de regiobestuurders hier in het oosten daar niet aan mee....maar wel anderen aansporen het wel te doen....wat verteld ons dat over de DDB?

 • no-profile-image

  JAN

  DRAAI DE KRAAN MAAR DICHT, mijn melk gaat de spotmarkt op, dus die prijs zal stijgen, dat betekend dus dat ik wel al mijn melk lever.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Precies Jan uit Barneveld, je geeft al aan dat we er uiteindelijk beter van worden

 • no-profile-image

  grems

  Hebben we de site,www.milkmarketing.com al gelezen??

 • no-profile-image

  arie

  heb vaak genoeg geprotesteerd, met de trekker op weg naar assen, en verder, nooit wat mee opgeschoten, en de enige keer dat ik mijn melk weer laat weglopen zal gebeuren als er penicilline in zit of de tankauto niet door zwaar weer hier komen kan, maar niet meer uit vrije wil, helpt toch niks, hond voor de fiets!

 • no-profile-image

  Leen

  Vroeger was boeren: "Arm leven en rijk sterven". De toekomst lijkt "Arm leven en arm sterven" te brengen. Dat wens je je kinderen toch niet toe! Het maakt ook niet uit of je in Nederland of in Roemenië produceert. Hier is een goede infrastructuur met een hoge kostprijs, elders zijn weer andere beperkende factoren waardoor ook geen lonende productie mogelijk is. Dit beleid gaat tot HONGER leiden.

 • no-profile-image

  melkboer

  Welke wijziging moet er dan doorgevoerd worden en wanneer is het voldoende voor de EMB?
  Dit is een dreiging wat nergens op slaat!
  Ik weet wel zeker dat er Nederland bijna geen enkele melkveehouder de melkkraan dichtdraait, integendeel ze gaan nog harder melken!
  Sieta wees eerlijk tegen je leden!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Arnout uit polder,mijn informatie is drie maanden oud,misschien daarom niet actueel.Maar te geloven dat het quotum aangepast zal worden is utopisch!!! Waarschijnlijker is afschaffing van het quotumsysteem na 2015.Of wij dat leuk vinden of niet de EU wil op den duur de vrije markt laten reguleren.Daar moeten wij ons op instellen.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Tjah , dan denk ik altijd maar weer aan de olieboeren ,kraantje dicht , hoge prijzen . Minder afname ? kraantje weer iets los en toch de prijs hoog houden . Als je een melkleverstop wilt invoeren kun je dat beter nu doen dan als de melk 40 cent opbrengt.Het is NIKS ,weet ik ,maar meestal komt er toch een piepkleine verbetering uit zo'n uiterste nood maatregel. laten we hopen dat er voortijds al een oplossing komt.Met deze prijzen kunnen we ook niet uit de voeten .Je kunt het een beetje vergelijken met de vakbonden , zijn ook niet mijn grootste vrienden , maar ze slepen er altijd wat uit. We wachten af.

 • no-profile-image

  Jan

  Arnout,
  jou opmerking lijkt een tikje nationalistisch. Bijv. Spaanse en Italiaanse klagen (terecht?) dat het toch van de zotte is dat zij superhefifg moeten betalen en het land dure melkproducten uit Frankrijk en Nederland moet kopen om voldoende zuivel in het winkelvak te kunnen hebben. Als het beleid op de schop gaat zullen deze landen altijd eisen dat zij minimaal de eigen bevolking van melk mogen voorzien. Als dit doorgevoerd wordt dan produceerd iedere lidstaat dus voor eigen volk met als gevolg dat de Nederlandse melkveehouders 80% van hun melkquotum moeten inleveren! (Piet zegt 50% maar volgens mij is de nederlandse productie circa 11 miljard en de consumptie slechts 2.1 miljard kg)

  Dit betekent een direct faillissement van praktisch elke melkveehouder!!!!!!!

  Ik was dus als melkveehouder maar erg voorzichtig geweest voor dergelijke uitspraken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Duizend mensen duizend meningen.Duizend melkveehouders,tweeduizend meningen!,of vergis ik mij???Actie voeren o.k. Ik heb daar begrip voor, maar ik kan het mij niet veroorloven.Mijn geld is op en er liggen nog een paar onbetaalde rekeningen.Misschien ben ik de enigste,ik hoop het!!!

 • no-profile-image

  Liziie

  Oeps 18.15 uur , tijd om te melken

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.