Home

Achtergrond

Europese appeloogst daalt, perenoogst stijgt

De Europese appeloogst valt dit jaar naar verwachting 7 procent lager uit op circa 10,7 miljoen ton.

Dat maakte World Apple and Pear Association (WAPA) vandaag bekend tijdens het oogstramingscongres Prognosfruit in Maastricht. Philippe Binard, voorzitter van WAPA spreekt van een gemiddelde appeloogst. Wereldwijd daalt de productie van appels met 2 procent.

De lagere appeloogst ligt nog wel 4 procent boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De kleinere oogst wordt vooral veroorzaakt door een sterk verminderde productie in Oost-Europa. Belangrijk productieland Polen verwacht, na een recordoogst vorig jaar, dit jaar 19 procent minder appels te oogsten.

Ook telers in Tsjechië (-10), Hongarije (-12) Letland (-26) en Litouwen (-19) denken minder te appels te plukken. De Nederlandse appeloogst zal 4 procent hoger uitvallen op circa 392.000 ton. Ten opzichte van het 3-jarig gemiddelde neemt de oogst met 5 procent toe.

Perenoogst

De perenoogst in Europa wordt op 16 procent meer geschat, wat neerkomt op 2,5 miljoen ton. Daarmee komt naar de oogst naar verwachting 2 procent boven het niveau uit van het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Nederland verwacht een forse oogst van 311.000 ton, een toename van 81 procent.

Ten opzichte van het 3-jarige gemiddelde wordt de perenoogst 41 procent groter. De Nederlandse Van het perenras Conférence zal waarschijnlijk 36 procent meer worden geoogst dan vorig jaar wat neerkomt op 856 miljoen ton.

Nieuwe rassen

De productie van appelras Golden Delicious neemt licht af me 4 procent. Het volume Gala blijft stabiel en Jonagold en Red Delicious daalt sterker. Het productieaandeel van nieuwe rassen als als Kanzi, Junami, Rubens en Wellant neemt opnieuw toe, dit jaar met 31 procent. Nederland is koploper in Europa wat betreft het areaal nieuwe rassen. Er staat momenteel zo’n 1000 hectare clubrassen.

Verwacht wordt dat in dit najaar er flinke prijsdruk zal ontstaan voor appels, omdat voorraden van afgelopen jaar nog niet zijn weggewerkt. Bovendien komen er veel appels beschikbaar vanuit het zuidelijke halfrond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.