Home

Achtergrond 190 x bekeken

Europeanen hebben door fruit betere smaakzin voor zoet

Europeanen blijken beter in staat om zoete smaken te proeven.

Dat rapporteren biologen van het Amerikaanse National Institute on Deafness in het blad Current Biology. Dat verschil lijkt toe te schrijven aan het fruit. In tegenstelling tot het zuiden is het fruit in Europa veel minder zoet, waardoor bewoners hier hun smaakzin voor zoet scherper moesten ontwikkelen om te kunnen overleven.

De score van de vrijwilligers op gebied van smaakonderscheiding bleek sterk samen te hangen met het bezit van twee genvarianten die de bouw van de smaakreceptor voor 'zoet' regelen: het TAS1R3-gen. De meeste Europeanen beschikken over beide genvarianten. Maar bij mensen uit Azië en het Midden-Oosten komen de varianten veel minder voor en bij Afrikanen zijn ze al helemaal zeldzaam.

De onderzoekers denken dat er evolutionaire redenen zijn waarom Europeanen beter in staat zijn om zoetigheid te proeven. Tropische vruchten als suikerriet en ananas bevatten vanzelf veel suiker. Maar in het noorden is fruit veel minder zoet, zodat bewoners van noordelijke breedtegraden een fijnere smaak voor zoet moesten ontwikkelen om voldoende calorieën binnen te krijgen. Het verklaart waarom Europeanen koffie zonder suiker of pannenkoeken zonder stroop beter kunnen waarderen dan mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.