Home

Achtergrond 182 x bekeken

Euro wint terrein, rente gaat iets stijgen

De waarden van de Amerikaanse dollar en het Britse pond tegenover de euro staan licht onder druk.

De koers van de dollar is van belang omdat zowel granen en oliezaden als olie en ethanol doorgaans in deze munteenheid verrekend worden.

De dollar komt volgens ING vooral onder druk te staan vanwege de stijging van aandelenkoersen en een aantrekkende markt voor bedrijfsleningen. Die maakten een veilige haven als de dollar minder noodzakelijk en dus verschoof de geldstroom.

Wat ook een rol speelde is dat de recessie in Europa sneller lijkt te eindigen. De omzetten van de diensten- en maakindustrie daalden in juli minder dan in voorgaande maanden. De cijfers in de VS zijn eveneens positiever maar deze worden schijnbaar meer gewantrouwd.

Analist Chris Turner van ING verwacht dat in de toekomst de Amerikaanse dollar sterker gaat reageren op positieve cijfers in de VS. Een krachtige rally zal zich volgens Turner echter waarschijnlijk niet vóór de eerste helft van 2010 doen gelden.

De meeste banken hebben in hun maandelijkse voorspellingen van de economische groei ook een positiever beeld voor het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn een belangrijke groeimarkt voor de Nederlandse tuinbouw en voor het komend jaar wordt een economische groei verwacht van bijna 1,5 procent.

De 3 maanden Euribor rente die wordt gebruikt voor leningen tussen banken daalde deze week naar een nieuw dieptepunt van 0,85 procent. De daling is een gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank die de rente verlaagde naar 1 procent en daarna honderden miljoenen goedkoop geld beschikbaar stelde. ING en Rabobank verwachten voor het derde kwartaal dat de rente stijgt naar 0,9 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.