Home

Achtergrond 1 reactie

Euro wint terrein, Euribor-rente blijft dalen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al in mei de rente verlaagd naar 1 procent en verstrekte het bankwezen eind juni voor 442 miljard euro aan zachte leningen met een looptijd van een jaar.

De driemaanden Euriborrente daalt nog altijd verder en staat nu op 0,829 procent, het laagste niveau ooit. Daarmee is lenen voor banken zelf goedkoper dan ooit. De risico’s die banken lopen wanneer ze geld uitlenen lijken bovendien sinds de financiële crisis uitbrak in 2007 minder groot geworden.

De recessie lijkt op zijn retour. Weinig banken zeggen nog te twijfelen of in 2010 de wereldeconomie een lichte groei vertoont. De Franse, Duitse en Japanse economie laten zelfs nu alweer beperkte groei zien, terwijl donderdag bleek dat de Amerikaanse economie slechts één procent is gekrompen in de afgelopen maand. De meeste sectoren in Nederland laten volgens cijfers van ING Bank ook groei zien, al daalt het productievolume van de landbouw dit jaar nog met 2,1 procent.

Terughoudend

Ondanks de overwegend goede cijfers zijn banken nog altijd terughoudend wanneer bedrijven bij ze aankloppen voor krediet, zo blijkt uit cijfers van de ECB. Diezelfde ECB erkent dat bedrijven zelf wellicht minder aan kredieten vragen vanwege de onduidelijke vraag, maar zegt ook veel voorzichtigheid bij banken te zien. Ze willen vlees op de botten voor ze bedrijven en consumenten voor gunstige tarieven ten dienste willen zijn.

Ondertussen leiden tekenen van economisch herstel tot een kleine waardestijging van de euro ten opzichte van onder meer het Britse pond. Met name het vertrouwen van het Duitse zakenleven zoals gemeten door het Ifo-instituut. Het pond daalde tot het laagste niveau in elf weken ten, 0,88 pond voor een euro.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wim Klein

  Al maanden lang daalt de euriborrente steeds maar weer. Vandaag tot zelfs 0.47,4 % per maand en voor 3 maanden 0.80.3. Ik begrijp best wel, dat vanwege het risico wat extra opslag nodig hebben.Toch begrijp ik niet waarom de rente voor de zg hypotheelbetaler ruim 4 % variabel is en voor 5 jaar 4.5 -4.8 %.
  Kan de overheid zeker nu ze enkele banken geholpen hebben hierin beleid gaan voeren, waardoor de consument minder voor zijn lening hoeft te betalen. Het zou ook voor de economie een enorme opsteker zijn.

  vriendelijke groet,

  Wim Klein

Of registreer je om te kunnen reageren.