Home

Achtergrond 359 x bekeken

Eucomis-keuring groot succes

De deze week door de KAVB gehouden speciale keuring Eucomis was en groot succes.

Maar liefst tien verschillende inzenders showden hun product, zodat Eucomis in allerlei vormen en maten te bewonderen was. Eucomis, ook wel kuiflelie of ananasplant genoemd, is zowel een zeer bijzondere snijbloem, als ook een fraaie potplant. Bovendien is Eucomis ook nog eens een zeer gewaardeerde tuinplant.

Bij prijsvraag 1, de beste vaas Eucomis, won Fa. A. Langedijk met de enorme lichtgroene ‘Kilimanjaro’, met 9,60 punten. J. & P. Snoek & Zn volgde met zaailing 04-A-17 met 9,30 punten. In de kopgroep scoorde Nic. Van Schagen & Zn 9,20 punten met zowel ‘Lotte’ als met E. ‘Montana’. Chr. Van der Salm scoorde eveneens 9,20 punten met een gemengde vaas bloemen in verschillende stadia. Immers Eucomis heeft niet alleen sierwaarde in volle bloei, maar ook na de bloei met de ontwikkelde vruchtbeginsels.

Beste pot

Bij prijsvraag 2, de beste pot Eucomis scoorde Vosbol International het hoogste met 9,50 punten voor de korte, paars, ‘Leia’, die vermarkt wordt als Aloha Lily Leia. Sunset Breeding & Trading volgde met 9,30 punten met de eveneens zeer korte ‘Dwarf Red’. Dat Eucomis op pot ook groter kan zijn, liet Preijde Bloembollen zien met ‘Cabernet Candles’, die 9,20 punten behaalde. C.P.J. Breed uit Noordwijkerhout liet de donker violette ‘Joy’s Purple’ zien, die 9 punten behaalde.

Eucomis is een zeer veelbelovend gewas met een goede houdbaarheid en veel toepassingen in huis en tuin. Duidelijk is dat de veredeling en teelt Eucomis in beweging is en dat er heel wat Nederlandse bedrijven zijn die de veredeling met veel succes ter hand hebben genomen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.