Home

Achtergrond 178 x bekeken

'Energievoorziening bedreigd als dijken breken'

De Nederlandse energievoorziening wordt bedreigd wanneer de dijken in Noord-Groningen het begeven.

Als de energiecentrales in Groningen door een overstroming uitvallen, duurt het maanden voordat de energievoorziening in heel Nederland is hersteld. Dat zei de directeur van het Groningse waterschap Noorderzijlvest, Arike Tomson, maandag. Volgens haar wordt de noodzaak van een goede waterkering bij Delfzijl en de Eemshaven momenteel niet onderkend.

De Groninger dijken zijn op dit moment veilig, maar het is niet bekend of dit veilig genoeg is, aldus Tomson. Daarom moet er snel duidelijkheid komen over de noodzakelijkheid om de noordelijke kustlijn te versterken. Volgens het waterschap wordt er vooral gewerkt aan plannen ter bescherming van dichtbevolkte delen van Nederland, omdat de noordelijke kustlijn een stuk minder gevaar zou lopen. Voor de dichtbevolkte delen geldt een norm voor overstromingen van eens per negenduizend jaar, terwijl die norm voor het noorden eens in de vierduizend jaar is. Met het belang van het noorden voor de energiebehoefte is in die norm geen rekening gehouden.

De status van de veiligheid van de Noord-Groninger dijken is volgens Tomson daarnaast gebaseerd op verouderde en onvolledige gegevens van Rijkswaterstaat. Zo bleek twee jaar geleden tijdens een overstroming dat het water in Delfzijl veel hoger kwam dan verwacht. Bij de Emmapolder in de Eemshaven kwam het water toen al tot de kruin van de dijk. Rijkswaterstaat betrekt bij metingen namelijk niet gegevens over golfhoogten in de Waddenzee, die van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van de noordelijke kust.

Het Groningse waterschap vindt het zeer riskant om de gevolgen van overstroming bij de Eemshaven te onderschatten. Momenteel wordt er gewerkt aan de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales voor RWE en NUON. Er wordt daardoor straks vanuit dit gebied in 20 tot 30 procent van de nationale energiebehoefte voorzien. "Mocht er iets misgaan, dan ligt heel Nederland plat'', aldus het waterschap. Tomson vindt dat dit gebied bij de bescherming tegen het water een hogere status moet krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.