Home

Achtergrond 309 x bekeken

EU schat graanoogst bijna 4 miljoen ton hoger in

De EU oogst meer graan dan verwacht. De Europese Commissie schat de graanoogst op 291,2 miljoen ton.

Dat is 3,9 miljoen ton meer dan de prognose van begin juli. De akkerbouwers oogsten vooral veel meer mais. De graanoogst in de EU ligt nog altijd 7,2 procent onder de 313,7 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. Maar dat was een recordoogst.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt een aantal lidstaten dat de Europese Commissie de oogst nog te laag in schat, ondanks de verhoging die is doorgevoerd in de graanprognose.

“Duitsland verwacht zelfs een graanoogst die in de buurt van de 50 miljoen ton komt. Dat is bijna net zo veel als vorig jaar, ondanks dat het graanareaal is gekrompen. De Europese Commissie geeft voor Duitsland nu een oogstprognose van 47,7 miljoen ton graan.”

Frankrijk

Ook Frankrijk geeft aan dat de graanoogst hoger uitvalt dan de Commissie denkt, stelt de woordvoerder. “Ook daar komt de productie in de buurt van die van vorig jaar, terwijl ook in Frankrijk het graanareaal is gekrompen.”

Spanje vindt de Commissie juist te positief in de prognose, zegt de woordvoerder. “Dat land verwacht 1,5 miljoen ton graan minder te oogsten dan de 18,7 miljoen ton die de Commissie aangeeft.”

Weersomstandigheden

Volgens de woordvoerder oogsten Duitsland en Frankrijk een goede kwaliteit graan dankzij de optimale weersomstandigheden. “Door de vele regen van de laatste weken is het graan in Hongarije en Roemenië van slechte kwaliteit.”

De Commissie heeft vooral de oogstverwachting van mais aangepast. Begin juli ging de Commissie nog uit van een Europese maisoogst van 56,9 miljoen ton. Toen werd rekening gehouden met de droogte in april en mei in Oost-Europa. De Europese maisprognose is nu verhoogd naar 60,1 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.