Home

Achtergrond 236 x bekeken 1 reactie

EU: ouderen geen prioriteit bij vaccinatie Mexicaanse griep

Zestigplussers hebben volgens de EU geen prioriteit bij de vaccinatie tegen Influenza A H1N1, ook wel bekend als de Mexicaanse griep.

Dat staat in het voorstel van de Europese Commissie, dat door het EU-comité voor de volksgezondheid is overgenomen.

Het voorstel wijkt op dit punt af van de Nederlandse vaccinatiestrategie, die de eerste vaccins uitdrukkelijk wél ter beschikking wil stellen aan mensen boven de 60 jaar. Het ministerie van VWS baseert zich daarbij op een advies van de Gezondheidsraad.

De EU vindt dat bij vaccinatie de volgende groepen prioriteit moeten hebben: alle personen ouder dan een half jaar met een hart- of longkwaal of een gebrekkige resistentie; zwangere vrouwen; en mensen die werken in de gezondheidszorg.

Ook op het punt van zwangere vrouwen wijkt het EU-advies af van het Nederlandse: de Gezondheidsraad acht vaccinatie van vrouwen die minder drie maanden zwanger zijn ongewenst, omdat er geen duidelijkheid bestaat over mogelijke bijwerkingen. Daarnaast vindt de raad vaccinatie alleen nodig voor zwangere vrouwen met een medische indicatie.

Het EU-advies is bedoeld om het vaccinatie-beleid voor Influenza A H1N1 op EU-niveau te stroomlijnen. Het advies onderstreept dat het beleid in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de lidstaten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    brabbel

    Toevallig zijn mensen boven de 60 een groep die het meest hebben bijgedragen aan het bestaande pensioenstelsel en gaan dus ook op korte termijn daarvan gebruik maken daarbij komt dat in Nederland een leeftijdsgrens van 50 word gehanteerd om niet te vaccineren daar daarboven mensen een zekere weerstand zouden hebben opgebouwd tegen A H1N1 en dat terwijl dit virus sinds 1950 niet meer is voorgekomen en dan missen we dus ergens 9 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.