Home

Achtergrond 240 x bekeken

'Duitse leghennenhouderij negeert batterijverbod'

De SPD-fractie in de Duitse Bondsdag protesteert tegen een naar haar mening buitengewoon traagverlopende omschakeling van de leghennenhouderij van gangbare kooien op alternatieve systemen.

Vice-fractievoorzitter Ulrech Kerber zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat de helft van de leghennenstapel nog is gehuisvest in batterijen, hoewel deze in de Bondsrepubliek al per 1 januari dit jaar verboden zijn.

Dispensatie geldt alleen nog voor ondernemers die plannen voor overschakeling op alternatieve huisvesting hebben klaarliggen en wachten op de bouw- en milieuvergunningen. Kerber denkt echter dat het verbod gewoon wordt genegeerd in de hoop dat het batterijverbod alsnog wordt uitgesteld.

De schuld daarvoor ligt bij de deelstaten. Deze verlenen volgens de SPD veel te royaal dispensaties, terwijl landbouwminister Ilse Aigner doodgemoedereerd toekijkt. ”In combinatie daarmee probeert zij er in Brussel een verandering van de herkomstaanduidingsverordening door te krijgen, zodat kooieieren straks geen kooieieren meer hoeven te heten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.