Home

Achtergrond 225 x bekeken

Drukste vakantieverkeer in zeventien jaar

Zaterdag is wat betreft het vakantieverkeer de drukste dag geworden in zeventien jaar. Dat meldt de ANWB.

Rond 13.00 uur stond er op de Franse wegen 870 kilometer file. In Oostenrijk en Zwitserland liep het verkeer vast bij de alpentunnels. De ANWB noemt het opvallend dat zich in Frankrijk en Oostenrijk 's nachts al lange files vormden.

De grootste drukte in Frankrijk verplaatst zich geleidelijk naar het zuiden. De grootste knelpunten bevinden zich in het westen van Frankrijk op de A10 Parijs-Bordeaux, waar in totaal 100 kilometer file staat. Verder is het druk op de Autoroute du Soleil, de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, aldus de ANWB.

Vorig jaar op dezelfde dag stond er op het hoogtepunt ruim 700 kilometer op de Franse wegen, in 2007 850 kilometer. Begin jaren negentig stond er geregeld meer dan 800 kilometer file. Frankrijk is daarna overgegaan op vakantiespreiding. In Frankrijk is het wisselweekeinde van de zomervakantie.

De vertraging voor de alpentunnels doet zich al sinds vrijdagavond voor. Op de Oostenrijkse A10 Salzburg-Villach staat voor de Tauerntunnel 15 kilometer. De wachttijd loopt op tot drie uur. In de ochtenduren was dat zelfs zes uur, met een file van 35 kilometer. Ook bij de Zwitserse St. Gotthardtunnel is het in de richting van Italië druk (wachttijd twee uur), evenals bij de Mont-Blanctunnel Frankrijk-Italië (wachttijd drie uur, in beide richtingen). In Duitsland kwam de drukte pas later op gang. De langste files stonden op de A3 Frankfurt-Neurenberg, de A7 bij Hamburg en de A8/A9 bij München. In Italië was het vooral op de A4 bij Venetië erg druk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.