Home

Achtergrond 301 x bekeken

Droogte teistert bieten en cichorei in Zuidoosten

Suikerbieten- en cichoreitelers in de regio Midden- en Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant ondervinden hinder van droogte.

Cichoreimonsters moeten met een vork worden uitgeschraapt, illustreert hoofd agrarische dienst bij coöperatie CSV Covas John Schoonbroodt. Beregenen is noodzaak.

De vooruitzichten voor de suikerbietenopbrengst blijven bijzonder goed, zegt Schoonbroodt. Daar is wel extra werk voor nodig. ”We moeten het gewas aan de groei houden via berenenen. Dat gebeurt gelukkig ook volop.”

Zowel suikerbieten als cichorei worden beregend. Het water verdampt vlot. ”Vorige week is hier beregend”, zegt Schoonbroodt vanaf een perceel waar hij cichoreimonsters neemt. ”De grond is nu alweer droog en hard. Ik moet de wortels met een vork uitschrapen. Soms breken de wortels toch nog af.” Desalniettemin verwacht hij een goede opbrengst van de cichorei. ”De officiële cijfers laten nog even op zich wachten. Het lijkt mij dat een plus haalbaar is ten opzichte van vorig jaar.”

Verder blijft het in de bieten oppassen voor schieters en bladschimmels, benadrukt Schoonbroodt. ”Er worden weer hoge temperaturen verwacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.