Home

Achtergrond 2 reacties

Dramatische preiprijzen zet telers water aan de lippen

De huidige prijsvorming van zomerprei maakt de financiële situatie van preitelers nog zorgelijker dan die al is.

Telers die begin dit jaar vrijwel alle winterprei verloren door vorst kunnen de gemiddelde prijs dit seizoen niet opkrikken, nu ook de zomerprei ver onder kostprijs wordt verkocht.

Sinds een aantal weken komt het prijsniveau voor zomerprei niet boven de 20 cent per kilo uit. Oorzaak is het grote Europese aanbod en de versnipperde afzet. Volgens Gert-Jan Aerts, voorzitter van de LTO Vakgroep prei kan geen enkele teler voor minder dan 15 cent produceren. "Maar toch gebeurt het, terwijl elke teler voor zichzelf zou moeten zeggen: dat doe ik niet."

Een aantal telers heeft volgens Aerts wel minder prei voor komende herfst en winter aangeplant. "Een teler maakt dan minder kosten." Toch zal het volgens hem weinig effect hebben op de prijs. "In België is het areaal met 10 procent uitgebreid."

Bijfinanciering

Aerts weet niet exact hoeveel telers in financiële problemen dreigen te raken. "De rekeningen moeten wel betaald worden, sommige telers hebben nog rekeningen van de winter openstaan." Hij denkt dat met name jonge ondernemers als eerste in problemen raken. "Die hebben veel vreemd vermogen en kunnen dus geen beroep doen op reserves."

Dit najaar zal volgens hem blijken hoeveel telers zullen stoppen, al dan niet noodgedwongen. Gezien de sombere vooruitzichten wat betreft prijsvorming zullen banken waarschijnlijk terughoudend zijn met bijfinanciering. In september presenteert een groep telers een samenwerkingsplan dat zich toespitst op het vlak van promotie en afzet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  beste preitelers

  de oorzaak van jullie probleem ligt mijn inziens niet bij de hoeveelheid die jullie telen want alle prei wordt verkocht ,maar hoe jullie de vermarkting doen. op dit moment vertrouwt men op een verkooporganisatie die andere belangen nastreeft dan die van jullie.
  doe hier iets aan de oplossing is zo simpel dat jullie dit niet zien.

  paul rouwet

 • no-profile-image

  vandewalle piet

  Een basisregel in de economie is : niet verkopen met verlies. En bijna alle groenteprijzen op de veiling gaan (diep) in 't rood. Een oplossing is misschien minimumprijs die kostendekkend is voor de beter kwaliteitsklassen. Ik zeg wel misshien want DE oplossing bestaat niet. Wel is zeker dat minder (Europese) productie betere prijs brengt

Of registreer je om te kunnen reageren.