Home

Achtergrond 407 x bekeken 2 reacties

Dierenbescherming schiet voorstel stahoogte af

Het voorstel voor de minimale stahoogte bij veetransport, dat de bond van veehandelaren NBHV onlangs naar buiten bracht, voldoet niet.

Dat zegt Bert van den Berg, beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming. De NBHV meldde begin augustus met het ministerie van LNV te hebben afgesproken dat de stahoogte voor zeugen minimaal 110 centimeter zou moeten zijn, en dat runderen minimaal 10 centimeter vrije ruimte boven de schoft zouden moeten hebben. Die afspraak moest nog worden voorgelegd aan de Dierenbescherming.

Van den Berg heeft LNV gezegd het er absoluut niet mee eens te zijn. Bij varkens moet de vrije ruimte bij natuurlijke ventilatie 30 centimeter boven het hoogste punt van het dier zijn, vindt hij; bij mechanische ventilatie minimaal 15 centimeter. Bij runderen moet 20 centimeter boven de kop worden aangehouden. Volgens hem heeft een wetenschappelijk comité dit al in 2002 geadviseerd. ”De sector weet dit dus al jaren.”

LNV wil inhoudelijk niet reageren. Minister Verburg stuurt de Kamer volgende week een brief.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boekels boerke

    wat slim van de dierenbescherming, dan kunnen ze tenminste elkaar gaan bespringen tijdens het transport. Dus ze willen de runderen laten verwonden tijdens het transport!

  • no-profile-image

    boer

    Maakt toch alemaal niet uit. Rijden we gewoon anderhalf of twee keer zoveel naar de slachterij. Goed voor het milieu. Zijn we allemaal bij gebaat. Toch?! Misschien de reactie van de milieubeweging afwachten?

Of registreer je om te kunnen reageren.