Home

Achtergrond 185 x bekeken 5 reacties

Destructie is ook zaak LNV

Voor de zoveelste keer probeert een minister van LNV de kosten voor de destructie alleen bij de sector neer te leggen. Het is te hopen dat het plan wederom strandt. Want dit idee, nu door geldgebrek ingegeven, is niet doordacht en werkt contraproductief.

Minister Gerda Verburg zegt in een brief aan de Kamer dat zij vanaf 2010 geen geld beschikbaar heeft op begroting om bij te dragen aan de destructie van kadavers. Nu draagt de overheid nog jaarlijks circa 15 miljoen euro bij.

De destructie is onderdeel van de dierziektenbestrijding, een door de overheid opgelegd beleid. Het rijk moet de gevolgen daarvan onderkennen en dragen. Iets wat elders in de Europese Unie ook gebeurt: daar dragen de ministeries soms zelfs zeer ruimhartig bij. De al bestaande ongelijkheid in Europa dreigt nu nog groter te worden.

Met de minieme marges van nu is het ook de kat op het spek binden. Niet ten onrechte heeft de Kamer eerder soortgelijke regeringsplannen afgewezen uit vrees voor het dumpen van dode dieren. Zoals burgers dat ook blijken te doen als ze moeten betalen voor het storten van (grof) vuil. Nog problematischer bij een eventueel terugtrekken van de overheid is het monopolie van Rendac.

Verburg kan niet zomaar weglopen zonder deze vragen fatsoenlijk te beantwoorden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Arie Noordam akkerbouwer

    ik kan geen enkele reden bedenken waarom anderen moeten meebetalen aan afval van veehouders en het argument dat er dan gedumpt gaat worden zegt genoeg over diegene die dat verzint
    hopelijk denkt niet de gehele veehouderij zo.
    hulde aan de minister

  • no-profile-image

    verburg moet

    Dan brengen ze de destructie toch gewoon naar de oostvaarderplassen ! Ik kan me trouwens ook geen enkel argument vinden waarom die akkerbouwers enorme bedragen aan sudcidie moeten ontvangen.

  • no-profile-image

    tukker

    beste arie noordam mischien moet een ander wel mee betalen omdat de melkveehuoderij geen alternatief heeft voor de rendac dat is hetzelfde als wanneer verplicht word om bijv.alle zeefgrond MOET leveren aan een afvalverwerker . zonder concurentiezou zoiets ook schreeuwend duur worden

  • no-profile-image

    gert

    In de Oostvaarderplassen laten ze de kadavers gewoon liggen,ook met goedkeuring van Verburg

  • no-profile-image

    Dierhouder

    BBA(boer betaald alles) is weer van toepassing. De minister weet dat de rek erbij de boeren helemaal uit is. Laat zij maar is hard optreden tegen Rendac. Minister Els Borst van Volksgezondheid in een vorig kabinet was er toen ook niet tegen opgewassen. Laat deze Minister maar eens flink optreden en zorgen dat de overheid haar verantwoordelijkheid nakomt. Gezondheid moet voorop staan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.