Home

Achtergrond 235 x bekeken 22 reacties

Derde melkveehouders geen financiële problemen

Ruim eenderde van alle melkveehouders slaagt er ondanks de lage melkprijzen nog steeds in om te voldoen aan de aflossingsverplichtingen.

Dit meldt de Gibo Group in een bericht over de prestaties van de melkveehouderij in het eerste halfjaar van 2009.
Volgens de Gibo Group doet de gemiddelde melkveehouder het financieel gezien slecht. Toch zijn de verschillen groot. Bij de 33 procent van de bedrijven die de bank nog steeds kunnen betalen loopt zelfs de rekening-courant niet op.
Het verschil tussen de 25 procent slechtste bedrijven en de 25 procent beste bestaat dan ook uit een verschil in het bruto overschot uit de melkveehouderij van 6 cent per kilo melk.
Na betaling van aflossing en rente loopt dat verschil zelfs op tot 10 cent per kilo. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag als het verschil in uitbetaalde melkprijs tussen vorig jaar en nu.
Een herstel van de melkprijzen tot het gemiddelde niveau van de laatste jaren voorziet de Gibo groep nog niet. Dat wordt niet eerder verwacht dan het najaar van 2010.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  De Giboos zijn altijd heel behendig in de zaken zo voor te spiegelen dat het eigenlijk de schuld van de agrariërs zelf is. Zelf nu zijn er nog bedrijven die voor deze prijzen kunnen draaien.....!!! De bovenste 20 % maakt nu nog winst...Met andere woorden :er moeten er nog af !!
  Als je deze redenatie door zet dan heeft dat in ieder geval een mooie bijwerking. Uiteindelijk schieten er dan zo weinig agrariërs over dat de Giboos hier niet meer van kunnen leven...Zijn we daar ook mooi vanaf...

 • no-profile-image

  spotmelker

  Boeren met problemen zitten gewoon (te) zwaar. Dit hoeft echter niet direct tot beëindiging te leiden. Een slecht jaar maakt je scherper maar er is één ding dat weinigen (nog) inzien, je kunt alleen verdienen als je produkt GELD oplevert. Dat is momenteel hét probleem.

 • no-profile-image

  ..

  Ik vraag mij af hoeveel schulden deze boeren hebben, hoeveel quotum, hoe oud ze zijn, en of deze wel een opvolger hebben, gibo moet het meer onderbouwen en niet maar zo wat roepen

 • no-profile-image

  qwert

  Boeren zonder gelikte uitstraling geef ik de meeste kans.
  Ja er zijn nog genoeg boeren, die er geen bakken met geld bij moeten brengen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  sjongenjonge wat een slimme opmerking van een veel te duur kantoor 1/3 heeft bijna geen schuld meer omdat die alles al afgelosthebben en op leeftijd zijn dus ja dan kun je de aflossings verplichting wel voldoen ja

 • no-profile-image

  Boerin

  Als ze de oudere ondernemer en de ondernemer met een financiele meevaller niet meetellen, heeft elke ondernemer op dit moment een tekort en kan hij niet voldoen aan zijn aflossingsverplichting. Wanneer wordt er nu eens eerlijk over zaken gepraat, de schone schijn is al lang genoeg ten toon gespreid. Als er op dit moment nog boeren zijn, die winstdraaien moeten alle andere boeren onmiddellijk hun bedrijf sluiten.

 • no-profile-image

  tom

  Ik kan mijn aflossingen nog wel betalen, maar heb wel 2.3 % van mijn quotum verkocht en heb desondanks de aflosssing nu stilgezet om dat niemand weet hoe lang de crisis duurt en eerst je reserves volledig uitputten heb je volgens mij ook niks aan.
  Kom op termijn dus ook tekort als ik was blijven aflossen
  Ik moest ongeveer 6.25 cent/per kg melk aflossen en dat lukt nu dus niet meer. Heb wel een lage rente en zit niet bij de slechts betalende fabriek.

 • no-profile-image

  paul

  Dit betekend dus dat tweederde wel financiele problemen heeft !
  Dat is toch tamelijk dramatisch.

 • no-profile-image

  kapito

  vraag me af hoe lang we nog vertrapt zullen worden door die penelikkers.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Het probleem bij de melkveehouderij is dat de melkprijs te lang goed is geweest door dit is men dingen gaan doen die eigenlijk helemaal niet rendabel waren kijk maar eens naar jullie machineloods waar een hele hoop dingen in staan die niet uit kunnen maar de melkprijs die was toch ALTIJD goed dus werd die nieuwe tractor toch gekocht nu is de melkprijs gekelderd en zit men nu opgescheept met een veel te hoge kostprijs

 • no-profile-image

  melveehouder

  joost peize waarom zit je zo te stoken op deze site ? dat heeft toch geen zin ik weet dat je het leuk vind of moeten we je adres op deze site zetten ik hoop dat je stopt

 • no-profile-image

  scharrelkip

  Boerin ik kan je geruststellen ook de pluimveesector moet in de slechtere jaren de aflossing wel eens stop zetten wij kennen niet anders als ups en downs

 • no-profile-image

  beginnende boer

  t'sjonge!!! 1 derde kan dus nog wel lagere prijzen inkassern!! hiep hiep hoera supers!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  joost

  Heel ongezond
  MELK

 • no-profile-image

  boer

  joost uit Peize, ga aub weer op soja bonen kauwen!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @ van de Zanden, Bij de varkenshouders was dit in het verleden toch niet anders! Allemaal een grote bungalow, en een Mercedes voor de deur. Dus u spreekt waarschijnlijk uit ervaring!

 • no-profile-image

  realist

  Wat een onzin reacties, elke situatie is anders! Bij alle sectoren slaat de bom hard in. Je moet gewoon ophouden met al die onzinnige praat. Hoe wil je je bedrijf op orde houden als je niet investeerd. Dit zeker in duur Nederland! Wie de prijsval niet voelt is niet goed bij zijn verstand!

 • no-profile-image

  Frans

  Kreeg 18.8 ct/kg melk over juli, lever dus aan DOC. Ben 8 jaar zelfstandig veehouder en heb regelmatig geinvesteerd maar nooit gek gedaan. Elk jaar 5 a 10% quotum erbij gekocht. Het bestaat niet dat een normaal lopend bedrijf geen financieele problemen heeftbij zo'n melkprijs. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de achtergronden van die bewuste 30%......

 • no-profile-image

  henk

  We hebben dus nog een zwaar jaar voor de boeg

 • no-profile-image

  Boesje

  Ben benieuwd of van deze bedrijven de belastingverplichtingen van oa 2007 en 2008 ook al is meegeteld.

 • no-profile-image

  paul

  Je hebt helemaal gelijk, boerin uit Friesland !
  Ik hoor trouwens dezelfde geluiden van mijn bank.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Je moet voor de aardigheid eens bedenken wie er aan melk geld verdien.Vergeet dan ook vooral niet je cooperaties en Giboos......Verder heb ik met die boeren die na een paar maanden van een hoge prijs weer gingen bouwen en quotum bij kopen geen enkele medelijden. Stelletje opportunisten.......

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.