Home

Achtergrond

Deense en Duitse steun voor export

De Deense regering gaat de export steunen met een aanzienlijke verruiming van de kredietgaranties.

Ook Duitsland heeft de exportkredietgarantie verbeterd. De Deense landbouw en verwerkende industrie reageren verheugd. ”Een staatskredietgarantieregeling komt niet alleen direct ten goede aan de voedingsindustrie, maar heeft ook meteen een positief effect op de leveranciers”, zegt directietopman Carl Aage Dahl van Landbrug & Fødevarer.

Het initiatief van de regering is onderdeel van een pakket maatregelen waarvoor in totaal 670 miljoen euro wordt gereserveerd. Het pakket omvat behalve exportkredietgaranties ook garanties voor leningen voor de financiering van investeringen in bedrijfsontwikkelingsprojecten.

De regering wil daarmee soelaas bieden voor de terughoudendheid van de banken. Het bedrijfsleven heeft de grootste moeite om leningen van banken te krijgen. Volgens minister van economische zaken Lene Espersen dreigt daardoor dat niet kan worden geprofiteerd van het herstel als de crisis is overwonnen.

Vooral de voor Denemarken belangrijke export van varkensvlees staat dit jaar onder druk. Rusland nam bijvoorbeeld in de eerste drie maanden 54 procent minder af dan in dezelfde periode van vorig jaar. Vorig jaar waren de Russen goed voor 6,6 procent van de totale Deense vleesexport, dit jaar is dat maar 3,1 procent.

Roemenië biedt op kleinere schaal hetzelfde beeld. Niet alleen in Oost-Europa doen zich echter problemen voor, ook de export van varkensvlees naar Groot-Brittannië daalde met 11.000 ton naar 72.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.