Home

Achtergrond 193 x bekeken

Das en boommarter weten natuurbrug te vinden

De grootste natuurbrug ter wereld, tussen Hilversum en Bussum, wordt veelvuldig gebruikt door zowel mens als dier.

Zeldzame soorten als de das en boommarter weten het ecoduct, genaamd Natuurbrug Zanderij Crailoo, regelmatig te vinden. Wekelijks asseren bovendien drieduizend recreanten de dieren op de brug. "Dat is bijzonder, want het is de enige natuurbrug in Nederland waar zowel mens en dier welkom zijn'', aldus een woordvoerder van het Goois Natuurreservaat donderdag.

Om het gebruik van het 800 meter lange ecoduct in kaart te brengen, heeft onderzoeksbureau Alterra twee jaar lang metingen verricht. Op speciale zandbedden zijn in de ochtenden de sporen geteld van de nachtelijke gebruikers. Reeën, konijnen, hazen en vossen gebruiken de brug dagelijks, zo staat in het rapport. De das, bijna uitgestorven in het Gooi, stak viermaal per jaar over.

Amfibieën en reptielen komen vaak niet verder dan het toeloopgebied naar de brug. Volgens de onderzoekers zijn er meer poelen nodig op de brugdekken boven de provinciale weg en het spoor om onder andere kikkers en ringslangen de oversteek te laten maken.
De lange brug werd in 2006 geopend. De aanleg ervan kostte ruim 14 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.