Home

Achtergrond 241 x bekeken

Crucell weer in het rood

Biotechnologiebedrijf Crucell is in het tweede kwartaal van 2009 na een aantal kwartalen winst weer in de rode cijfers gekomen.

Dit bleek vandaag bij de publicatie van de tweedekwartaalresultaten. Crucell leed een nettoverlies van 1,8 miljoen euro. Analisten verwachtten gemiddeld een nettowinst van 3,7 miljoen euro.

De omzet kwam op 72,4 miljoen euro lager uit dan de 80 miljoen euro die analisten verwachtten. Ten opzichte van een jaar eerder boekte Crucell flinke progressie. In het tweede kwartaal van 2008 werd op een omzet van 56,2 miljoen euro een verlies van 7,4 miljoen euro geleden.

Het bedrijf herhaalde wel zijn groeiverwachting voor heel 2009. Crucell rekent op een omzetstijging van 20 procent en significante verbetering van de operationele winst.

De omzetgroei van Crucell wordt vooral gedreven door Quinvaxem. Dit is een vaccin tegen vijf verschillende kinderziekten dat wordt geleverd aan opkomende landen. Crucell zei dat een deel van de leveringen van deze vaccins is doorgeschoven van het tweede kwartaal naar de tweede helft van 2009. Dit had een negatief effect op de omzet.

Om de winstgevendheid te verbeteren, voert Crucell een kostenbesparingsprogramma door. Dit moet over heel 2009 30 miljoen euro opleveren. Na een half jaar staat de teller op 10 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro in het tweede kwartaal is gerealiseerd.

Crucell kondigde vandaag verder twee nieuwe licentieovereenkomsten aan. Het Australische bedrijf Patrys gaat de Per.C6-technologie van Crucell gebruiken voor de productie van antilichamen. Het Japanse Momotaro-Gene gaat Per.C6 gebruiken voor ontwikkeling van een gentherapie tegen prostataatkanker. Crucell gaf geen financiële details van de overeenkomsten.

De bouw van een nieuwe fabriek in Zuid-Korea voor de productie van onder meer Quinvaxem, ligt volgens het bedrijf op schema. De eerste testen staan gepland voor de eerste helft van 2010. Met de nieuwe fabriek is een investering gemoeid van 50 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.