Home

Achtergrond 248 x bekeken 1 reactie

Crisis stuwt groente-export verre bestemming

De export van groente naar verre bestemmingen is fors gestegen door de economische en afzetcrisis.

Volgens exportbedrijf Levarht kan Nederlands product tegen deze prijzen concurreren tegen Canadese leveranciers van paprika en tomaat. De uitvoer van groente en fruit naar de Verenigde Staten maakt een opmerkelijke stijging door. In de maand juni steeg de uitvoer van 1.732 ton in 2008 naar 5.225 ton dit jaar. Over de eerste zes maanden is de uitvoer gestegen van 6.000 ton naar 11.000, een stijging van 82 procent.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf Levarht heeft de grotere vraag naar Nederlandse paprika en tomaat uit de VS zich doorgezet in juli en augustus. De stijging houdt ook direct verband met de lage prijzen voor Nederlands product. "We doen weer mee in de VS. Dat komt absoluut door de slechte prijzen. Ook is de dollar iets sterker dan vorig jaar en zijn de luchtvrachttarieven lager door de economische crisis", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Ook de uitvoer naar Canada en Japan steeg. Het zijn beide bestemmingen met luchtvracht. Naar Canada steeg de uitvoer groente met 61 procent naar 3.748 ton. Japan nam met 1.203 ton zes keer zoveel groente uit Nederland. Volgens de woordvoerder gaan de grotere volumes via de bestaande afzetkanalen. "De supermarkten maken gebruik van de lage prijzen door promoties te plannen." De groei zou vooral zichtbaar zijn bij paprika, en in mindere mate bij trostomaten.

Circa 85 procent van Nederlands product is geschikt voor de VS-markt. Dat hangt af van de bestrijdingswijze van plagen in de kas. Levarht verwacht niet dat de groeiende uitvoer structureel is. "We weten niet wat er met de prijzen gaat gebeuren. Als die laag blijven, kunnen we blijven meedoen in de VS."De uitvoer naar landen als de VS en Japan liep de laatste jaren juist terug.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edel Ratte

    Zie je wel er is markt genoeg voor onze paprika.

Of registreer je om te kunnen reageren.