Home

Achtergrond 525 x bekeken 8 reacties

Chocolademelk beter na sport dan energiedrank

Chocolademelk is heilzamer dan de energiedranken met vitaminesupplementen om na stevige inspanningen vocht- en suikertekorten aan te vullen. Dat meldt het Vlaamse gezondheidsmagazine Bodytalk donderdag.

Wat het verschil maakt is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van sucrose in chocolademelk.

Onderzoekers lieten goed getrainde wielrenners zich flink moe fietsen. Vervolgens gaven ze die chocolademelk of een energiedrank, beide met evenveel suikers. Bij een nieuwe fietsopdracht bleef de eerste groep de helft langer trappen dan degenen met de energiedrank. De resultaten werden bevestigd in een nieuw onderzoek.

Uit een derde studie blijkt dat ook de spieren van voetballers sneller herstellen na het drinken van magere chocolademelk dan met een energiedrank.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Het zal wel door de chocola komen, want van chocolademelk krijg je juist meer dorst en je krijgt een vieze slijmlaag in je mond.
  Dat weet ik nog van vroeger, toen je ook al gedwongen werd zuivel te nemen, goed voor de economie.

 • no-profile-image

  mmm

  En toch smaakt een biertje het lekkerst na een potje voetballen.

 • no-profile-image

  sporter

  Nou Joost, ik vindchocolademelk heerlijk, heb er nog nooit een slijmlaag van in mijn mond gekregen. Maar Joostje ge zeit een notoire azijnzeiker, en die krijgen van alles slijm in hun mond. Er is trouwens wel iets waar ik slijm van in mijn mond krijg Joostje, en dat is van jou. Laat je opnemen en behandellen stakker!!!!!

 • no-profile-image

  JT

  Natuurlijk komt het door de chocolade. Zou wel eens een test willen zien waarbij ze diverse cacao gehaltes geven. Het is intussen toch algemeen bekend dat cacao het serotonine gehalte verhoogt en we weten nog maar de helft. Jammer alleen dat chocolademelk voorlopig vooral melk is en niet zoveel chocolade. Met de huidige trend onder consumenten naar pure of extra dark chocolade zouden ook chocolademelkfabrikanten eens met iets echt sterks moeten komen. Ik hou ook van melk (dus geen soja voor mij) maar intense donkere chocola geeft mij meer energie dan Red Bull of wat dan ook.

 • no-profile-image

  Choco

  Het zal wel met de snelheid waar mee de drank wordt opgenomen te maken hebben. Sport drank word veel sneller in het bloed opgenomen waardoor de bloedzuiker spiegel heel snel stijgt, daardoor maakt het lichaam veel insuline aan zodat het niveau weer daalt. Het probleem is echter dat dit niet altijd gecontroleerd gaat waardoor er teveel insuline geproduceerd word. Daar door daalt de bloedzuiker spiegel teveel en dan heb je geen energy meer. Ook andere processen worden ingang gezet als het bloesuiker te hoog word. Denk aan het uitspoelen van suiker via de nieren (krijg je dorst van) en het niet opnemen van voedingsstoffen uit de darmen.

  In chocomel zitten andere suikers waaronder lactose en dat word geleidelijker afgebroken waardoor je toch energy binnen krijgt maar dat het geleidelijk omgezet word in bloedsuiker en dat je dan geen fluctuaties in de bloedsuiker krijgt zodat je langer door kan sporten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Joost,

  Hoe smaakt sojamelk dan? Want het enigste wat jij doet is trappen tegen alles. Dus dat de regenwouden om jou getrap mogelijk te maken, verdwijnen is dat dus een goed punt?

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  In de kantine, Een blikje Redbull.....1,95 euri.... kijk daar krijg je als producent pas vleugels van......

 • no-profile-image

  Voeding

  In een energydrank zit veel caffeïne. Daarnaast zitten er ook andere stoffen in zoals taurine waar men de werking en de werking in combinatie met andere stoffen nog niet van weet.
  Caffeïne maar ook alcohol drogen het lichaam en de hersenen uit. Vandaar de koppijn na inspanning of alcoholgebruik. Het drinken van water is de beste remedie om de koppijn tegen te gaan. Water zal het lichaam sneller laten herstellen. Nog sneller herstel is mogelijk als je een isotone sportdrank (zonder caffeïne) drinkt direct na de lichaamsprestatie of na alcoholgebruik. Hiermee is ook het verschil verklaard tussen een sportdrank en een energydrank.
  Het is daarbij ook opletten welke suikers of suikervervangende stoffen erin zitten. Vele dranken en voedermiddelen worden aangeprezen als zero of suikervrij en worden dan zoet gemaakt door een stof als aspartaam. Als je weet waar dat van gemaakt is en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de gezondheid, dan wil je het nooit meer tot je nemen. Dan vraag je je af, waarom wordt het toegelaten. Het is wettelijk toegelaten en wordt ook in de zuivel toegepast. Het is dan zeker geen natuurlijk voedingsmiddel meer. Aspartaam is toegelaten in de USA en is dan automatisch toegelaten op de EU markt. Andersom zou dat waarschijnlijk nooit gelukt zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.