Home

Achtergrond 158 x bekeken

Chinezen krijgen donorcodicil

China krijgt een systeem voor orgaandonatie.

Donoren en ontvangers worden geregistreerd en kunnen volgens de nieuwe regels organen afstaan en bemachtigen. Het gaat voorlopig om een proef in tien provincies, opgezet door het Rode Kruis en het ministerie van Volksgezondheid, meldde staatspersbureau Xinhua woensdag. "China moet zo snel mogelijk een systeem ontwikkelen dat voldoet aan de nationale eisen en de internationale ethiek'', aldus onderminister van Volksgezondheid Huang Jiefu. Door donoren en ontvangers te registreren, hoopt China illegale handel in organen tegen te gaan. Ook transplantatietoerisme, waarbij mensen op vakantie gaan naar China om een orgaan te ontvangen, moet de kop worden ingedrukt.

Jaarlijks worden in China ongeveer tienduizend transplantaties uitgevoerd, terwijl 1,5 miljoen Chinezen een orgaan nodig hebben. Met het nieuwe systeem hopen de autoriteiten dan ook meer organen beschikbaar te maken. Orgaandonatie is in China vooralsnog een taboe, omdat het op cultureel-religieuze bezwaren stuit. Sinds twee jaar is handel in menselijke organen in China verboden. Pasgeleden is ook een verbod ingesteld op transplantaties bij buitenlanders in de Volksrepubliek.

Orgaandonatie is in China altijd omgeven geweest door nare verhalen. Mensenrechtengroepen ageerden lang tegen de praktijk om zonder toestemming organen weg te halen uit geëxecuteerde gevangenen. Ook zouden mensen 'op bestelling' zijn gedood om aan de vraag naar organen te kunnen voldoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.