Home

Achtergrond

Chinese burgers vallen ijzerfabriek binnen

Boze burgers in Noord-China zijn een ijzerverwerkingsfabriek binnengevallen die debet zou zijn aan loodvergifting van ruim zeshonderd kinderen.

Ze braken door de omheining heen en vernielden vrachtwagens op het terrein van Dongling Lead & Zinc Smelting Co in de provincie Shaanxi. Circa honderd agenten zijn ingezet om orde te herstellen, berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Ruim 615 kinderen onder veertien jaar, die in twee dorpen wonen naast de fabriek in Changqing, hebben zeer hoge gehaltes lood in hun bloed. Ruim 150 van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De rest wordt thuis behandeld. De hoeveelheid lood in het bloed van de kinderen varieerde van 100 tot 500 milligram per liter, vergeleken met nul tot honderd in normale situaties. Meer dan 200 milligram per liter wordt al als gevaarlijk beschouwd.

Blootstelling aan hoge concentraties kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door het nuttigen van voedsel of dranken die lood bevatten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.