Home

Achtergrond 255 x bekeken

Chemische vervuiling in alle consumptievis

In alle vissoorten die mensen regelmatig eten, komt chemische vervuiling voor.

De vervuiling vormt vrijwel nooit een gevaar voor de gezondheid, maar het is beter geen grote hoeveelheden paling te verorberen. Dat blijkt uit een onderzoek van aardwetenschapper Stefan van Leeuwen, waarop hij in september promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Van Leeuwen trof dioxines, pcb's, DDT, lindaan, gebromeerde vlamvertragers en fluorhoudende stoffen aan in de door hem onderzochte vissen. De beesten krijgen de chemische stoffen binnen via hun natuurlijke voedsel of visvoer.

De wetenschapper onderzocht zowel wilde als gekweekte exemplaren van haring, schol, zalm, tong, kabeljauw, koolvis, mosselen, garnalen en paling. Ook nieuwere soorten als tilapia, pangasius en tropische garnalen nam hij onder de loep.

Alleen in paling bleek het gehalte aan dioxines en pcb's ver boven de geldende gezondheidsnorm uit te komen. Dat komt doordat de dieren leven in de vervuilde grote rivieren. Als iemand regelmatig een grote hoeveelheid paling zou eten, zou er een risico voor de gezondheid zijn. Maar dat komt volgens Van Leeuwen zelden voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.