Home

Achtergrond 232 x bekeken

CDA: vanaf 18 jaar op de trekker

Het trekkerrijbewijs moet worden gekoppeld aan het gewone autorijbewijs. Dat bete­kent dat trekkerbestuurders pas als ze 18 jaar zijn de openbare weg op kunnen.

Dat voorstel heeft CDA-Kamerlid Joop Atsma gisteren gedaan in het EO-radio­programma Dit is de dag.

Op welke termijn zo’n rijbewijs moet worden ingevoerd zei Atsma niet. Hij zei ervan uit te gaan dat een trekkerrijbewijs er hoe dan ook komt.

De Kamer debatteert volgende week woensdag over het trekkerrijbewijs met minister Ca­miel Eurlings (verkeer). Die wil eerst nog onderzoek doen en pas in 2010 een besluit nemen over het trekkerrijbewijs.

Ernst Cramer (ChristenUnie) vindt dat veel te laat. Om de ver­keersveiligheid te vergroten moet de minister nu doorpakken, vindt hij. Cramer wijst daarbij op het akkoord dat Veilig Verkeer Neder­land (VVN), LTO en Cumela eind vorig jaar sloten. Dat akkoord behelst invoering van een trekkerrijbewijs vanaf 16 jaar, gekoppeld aan een verho­ging van de maximumsnelheid voor trekkers van 25 naar 40 kilo­meter per uur en invoering van een (vrijwillig) kentekenbewijs.

De invoering van het kenteken is het échte discussiepunt, zegt Atsma. Volgens een eerdere opga­ve van minister Eurlings zouden de lasten voor de sector hierdoor met 53 miljoen euro toenemen.

Volgens directeur Joop Goos van VVN is invoering van een rij­bewijs onmogelijk zonder kente­kenbewijs. ”Bij invoering van een trekkerrijbewijs zul je moeten de­finiëren wat een trekker is.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.