Home

Achtergrond 154 x bekeken

Brussel overweegt vangstverbod blauwvintonijn

Brussel overweegt een verbod op de vangst van blauwvintonijn.

Meerdere EU-landen, onder welke Nederland, hadden hierop aangedrongen omdat de grote roofvis erg schaars is geworden. De blauwvintonijn wordt volop gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De tonijn is erg in trek bij Japanners.

Volgens een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie voldoet de soort aan de criteria voor bedreigde diersoorten. In maart komt er een nieuwe zogeheten Cites-lijst met bedreigde diersoorten, die niet gevangen mogen worden. Onzeker is of Zuid-Europa en Japan daaraan willen meewerken.

De internationale coördinatie moet nog op gang komen, erkende een woordvoerster van EU-commissaris Joe Borg (Visserij) maandag. "Het EU-standpunt wordt deze herfst vastgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met de moeilijke situatie van de soort, maar ook met de inspanningen van de laatste jaren om de vangst te beperken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.