Home

Achtergrond

Brussel overweegt handelsverbod blauwvintonijn

Brussel overweegt een handelsverbod voor de blauwvintonijn.

Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden hierop aangedrongen omdat de grote roofvis erg schaars is geworden.
De Atlantische blauwvintonijn wordt volop gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De tonijn is erg in trek bij Japanners.

Volgens een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie voldoet de soort aan de criteria voor bedreigde diersoorten. In maart komt er een nieuwe zogeheten Cites-lijst met bedreigde diersoorten die niet internationaal verhandeld mogen worden. Onzeker is of Japan en Zuid-Europese landen als Spanje daarmee willen instemmen.

De internationale coördinatie moet nog op gang komen, erkende een woordvoerster van EU-commissaris Joe Borg (Visserij) vandaag. "Het EU-standpunt wordt deze herfst vastgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met de moeilijke situatie van de soort, maar ook met de inspanningen van de laatste jaren om de vangst te beperken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.