Home

Achtergrond 187 x bekeken

Brussel eist 500 miljoen terug van Franse tuinbouw

De Europese Commissie eist dat Frankrijk een kleine half miljard euro staatssteun terugvordert van de groente- en fruittelers.

Volgens Brussel heeft Frankrijk tussen 1992 en 2002 de groente- en fruitsector ondersteund met een reeks maatregelen die in strijd zijn met de concurrentieregels. Minister Bruno Le Maire van landbouw heeft de eisen van Brussel bevestigd in een interview met de Parijse krant Le Parisien.

De Europese Commissie heeft Frankrijk begin dit jaar gesommeerd de staatssteun terug te halen maar dat is pas heden naar buiten gekomen. Gesproken wordt over 338 miljoen steun plus 100 tot 150 miljoen achterstallige rente daarover. "De telers zijn woedend en weigeren ook maar een cent te betalen. Dit zou de hele sector ruïneren, we hebben nu al volop te lijden onder de lage prijzen," aldus voorzitter François Lafitte van de Fédération des comités économiques (Fédécom) waarin de telersbedrijven vertegenwoordigd zijn.

Le Maire: "Het is zeker dat we een terugvorderingsprocedure tegen de telers op gang moeten brengen. We gaan de zaak geval voor geval beoordelen zodat we niet de zwakste bedrijven treffen." De minister denkt dat het beter is aan de Brusselse eisen te voldoen "om te voorkomen dat we over vijf tot tien jaar met nog veel hogere bedragen geconfronteerd worden." Brussel valt vooral over de zogenaamde 'crisismaatregelen' waarbij de staat bijspringt als de prijs van een bepaald product onder een vastgesteld niveau komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.