Home

Achtergrond

Braziliaanse landbouwproductie daalt 5,4 procent

Het Braziliaanse landbouwcomplex heeft de eerste helft van dit jaar 5,4 procent minder geproduceerd dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De export valt door een hogere waarde van de lokale munt terug. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistieken, de IBGE. De primaire sector lijkt het minst door de crisis te zijn getroffen. De productie van tuinders en akkerbouwers daalde slechts 3,5 procent. De veehouderij produceerde 4 procent minder. Ter vergelijk: de industriële productie daalde in dezelfde periode met 13,4 procent.

Volgens de IBGE is de productieafname vooral het gevolg van een droogte die het Zuiden van Brazilië in het vierde kwartaal van 2008 plaagde. Het Zuiden van Brazilië geldt als de belangrijkste productieregio voor de teelt van suikerriet en maïs.

Tevens exporteerde Brazilië minder en tegen lagere prijzen. Brazilië exporteert in algemene zin vooral haar topsegment. Deels is de exportdaling te danken aan een mindere vraag, maar ook de munteenheid is gestegen tegenover de dollar en euro waardoor import uit Brazilië minder competitief is.

Voor het tweede deel van dit jaar verwacht de IBGE nog geen grote verbetering. De graanoogst komst volgens de IBGE bijvoorbeeld 8,7 procent lager uit dan een jaar eerder, op 133,3 miljoen ton. Wel hebben boeren uitzicht op betere prijzen.

Voor Braziliaanse concerns is de thuismarkt vaak nog steeds hoofdafnemer. De regering heeft belastingvoordelen verschaft aan de auto-industrie en de bouw. Het optrekken van deze sleutelindustrieën leidt tot een toegenomen koopkracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.