Home

Achtergrond 283 x bekeken 30 reacties

Brandbrief voor meer steun zuivel

De Duitse en Franse landbouwministers en ministers uit zes andere landen eisen in een gezamenlijke brief aan Europees commissaris Mariann Fischer Boel aanvullende maatregelen voor de zuivelsector.

Het aanvullende eisenpakket omvat tijdelijke verhoging van de interventieprijzen en exportrestituties alsmede uitstel van de geplande quotumuitbreiding.

De brief van de Duitse en Franse ministers volgt op het commentaar dat ze hadden bij de presentatie van de plannen van de Europese Commissie op 22 juli. Het zuivelrapport staat ter discussie op de agenda voor de ontmoeting van de EU-landbouwministers op 7 september. De actie van Duitsland en Frankrijk wordt gesteund door Oostenrijk, Griekenland, Litouwen, Letland, Slowakije en Slovenië.

De ministers stellen in de brief dat de voorgestelde maatregelen lang niet voldoende zijn. De door de Europese Commissie geformuleerde maatregelen behelzen ondermeer de opzet van afzetbevorderingsprogramma’s en de mogelijkheid voor de afzonderlijke lidstaten om directe financiële steun te verlenen aan de melkveehouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  quotumuitbreiding uitstellen helpt niet.
  dan wordt de zuivelinvoer in europa
  alleen maar groter van.
  een hek om europa bouwen wil de politiek ook niet. de wereldhandel moet
  nog uitgebreid worden.

 • no-profile-image

  slimmeboer

  de oplossing stop met kunstmest bestrydingsmiddelen. en antibiotica zal je eens zien hoe snel de prysen van alles wer oplopen

 • no-profile-image

  schenk

  sorry ben niet helemaal goed groetjes
  schenk je weet wel van die debielen club

 • no-profile-image

  pietje

  het is toch van de zotte. 1 quotumuitbreiding, 2 overproduktie, 3 vrije prijsval, 4 blijven zeuren om steun, 5 dus quotum bevriezen,6 tel voortaan eerst eens tot tien voordat er weer quotumuitbreiding komt.7,8,9 en 10 vul zelf maar in.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Fout, melkveehouder Noorden,
  Bij elke kostprijsverlaging verzwakken we ons bedrijf. Vervanging is te duur, onderhoud kan ook niet meer, en langzaam maar zeker kwijnt je bedrijf weg. Na elke kostprijs verlaging, eist de markt weer een lagere melkprijs. Het is een gebed zonder einde, en een doodlopende straat.
  Kijk eens eerlijk naar je werkelijke kostprijs, incl. vervangingsinvesteringen en rendement op vermogen.
  Staatsobligaties hebben een RISICOLOOS rendement van 4-5 %, het is niet meer als normaal, dat wij ook zo'n rendement mogen tellen over ons geinvesteerd vermogen, wat alles behalve risicoloos is. Er zijn nog héél veel boeren, die de illusie hebben, dat ze véél beter draaien als de buurman, en dat ze wel kunnen concureren met landen waar de grondprijs een tiende van hier is, en waar ze nauwelijks kwaliteits en welzijnseisen kennen. Diezelfde boeren roepen, dat het DDB in sprookjes geloofd.....dan vraag ik me af wie er nu in sprookjes geloofd.?

  Het kostprijs verhaal, is een onzinverhaal van LTO, om ons te laten geloven, dat de aanstaande armoede in de melkveehouderij, ons eigen schuld is.
  Ik zag Siem-Jan pas nog in een blaadje reutelen over goedkoop bouwen en lage kostprijs. Dat is natuurlijk makkelijk lullen, als je inkomen niet uit het melkgeld komt, maar van het lidmaatschapsgeld van goedgelovige boeren.

 • no-profile-image

  bert

  en de kleine varkensgezinsbedrijven dan???
  krijgen die ook 15000,-- euro van brussel

 • no-profile-image

  nergens lid van

  waar haalt die arrogante LTO het lef vandaan om mijn belangen te beinvloeden??

 • no-profile-image

  Jos vD

  LTO gaf na het zuiveloverleg aan dat ze de leden zouden raadplegen. Ik heb nog niets gezien of gehoord. Ik neem aan dat ze per post of internet toch een enquete kunnen uitvoeren. Niet dat ik erop vertrouw dat ze de uitslag gewoon zouden manipuleren. LTO houd dan ledenbijeenkomsten waarin je je leden laat stemmen. Dan zijn jullie tenminste echt transparant bezig. Nu alleen maar arrogant!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, jouw stelling dat het quotum verlengd gaat worden is (gelukkig) uit de duim gezogen. Doe vooral aan produktiebeperking om de prijs op te schroeven. De Amerikanen zullen Europa dankbaar zijn. We lossen hun probleem op, en krijgen als dank goedkope melk op de europese markt terug. We snijden ons hiermee in twee vingers tegelijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als het productiequotum in dezelfde orde van grootte is als het vraagvolume, dan hebben de Amerikanen niets op de Europese markt te zoeken.

 • no-profile-image

  gert

  Is Verburg soms op vakantie ???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer knap ver weg, het gaat er niet om wat ik wens, maar wat ik constateer. Het is een illusie te denken dat de Europese politici de landbouw in bescherming nemen ten koste van internationale vrijhandel. Niet alleen Obama, maar ook andere wereldleiders benadrukken vrijhandel. En op dit moment andere continenten lucht verschaffen door hier kortstondig de melkprijs kunstmatig te verhogen is (op lange termijn) in eigen voet schieten.

 • no-profile-image

  stroper

  die schenk is professionele hulp nodig .dit krygt iemand die in een instelling zit toch ook . misschien dat iemand hem daar naar toe kan brengen. moeten we wel zorgen dat er niet weer een gek oppstaat

 • no-profile-image

  Boer

  Presies Henk,Ik wil ook mijn zwager het brood niet uit de mond stoten want die transporteerd boter uit Nieuw Zeeland vanuit Rotterdam naar Denemarken.

 • no-profile-image

  melkvee

  aub niet reageren op joost peize dat vind hij leuk om tegen ons aan te schoppen

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkprijs die is veel te lange tijd te stabiel gebleven hierdoor kon men zonder al te veel risico"s investeren zodoende is er in America veel uitgebreid en geexporteerd naar de Europa nu word er in America op grote schaal vee afgeslacht maar ben bang dat wanneer de melkprijs weer wat aantrekt dat die stallen weer heel snel herbevolkt zijn en dan begint het weer van vooraf aan

 • no-profile-image

  boerke

  LTO en Verburg zijn zeker op vakantie, tja dan moet je als boer toch maar zelf voor je belangen opkomen. Och en bij de LTO komen de medewerkers toch vooral eerst voor hun eigen belangen op dus daar valt niet zoveel te verwachten kun je je lidmaatschapsgeld beter gewoon ook aan je gezin besteden. Fiscaal maakt dat bij een negatief inkomen toch niets uit!
  Ik weet dus ook niet wie er gaat opkomen voor de akkerbouwers met prijzen ver onder de kostprijs. Zal ook wel weer uit gezinsbudget moeten komen. Tja.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer Fryslan, het gaat niet zozeer over het vraagvolume, maar tegen welke prijs melk wordt aangeboden. Ik vrees dat v/d Zanden gelijk zal krijgen.

 • no-profile-image

  melkvee

  het is toch zeer droevig dat lto zo weinig voor ons doet ik kan me niet voorstellen dat er nu nog boeren achter lto staan maar ik moet ook zeggen dat de ddb en nmv ook weinig doen

 • no-profile-image

  paul

  Het ziet er naar uit, dat de quotering verlengt gaat worden, want Frankrijk en Duitsland willen er nog niet vanaf.
  Het is trouwens een goede zaak, dat de productie beperkt wordt.

 • no-profile-image

  gert

  wie zou er eigenlyk nog lid zyn van lto
  misschien alleen de hele domme nog

 • no-profile-image

  De boer

  Hoe llang zal het nog duren voordat Fischer-Boel en Verburg en LTO in de gaten krijgen dat er echt iets mis is met de melkprijs. Weer wordt er geen actie ondernomen. Elke stoppende boer wordt opgeslokt door een grotere die de koeien niet meer in de wei kan hebben. Weg platteland.De boer als slaaf voor de maatschapppij

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het is werkelijk onbegrijpelijk dat Nederland niet de brandbrief ondersteunt. Ze hebben waarschijnlijk zoveel arogantie en geen verstand, om mee de brief mee te ondersteunen. Nederland heeft zeker geen boeren en tuinders meer nodig! Laat ze maar de ondergang in gaan! Maar dat veel melkveehouders hier intrappen is niet te bevatten. Maar als ze het niet begrjpen en niks doen is het hun eigen schuld! Wij zelf zijn ontsnapt, we zagen de buien hangen. Maar ik begrijp die Nederlandse boeren niet! Het voedselprobleem op de wereld wordt veroorzaakt door slechte mensen. het kan toch niet zo zijn dat nog zoveel mensen honger lijden in een tijd dat technisch bijna alles kan. Maar de grote fout is dat ze geen redelijkeprijs voor de producent willen betalen!!!! Het is zeer erg dat onze eigen organisties daaar aan meedoen. En zeker de NMA, deze moeten ze meteen keihard aanpakken!

 • no-profile-image

  Boer

  Met je eens paul.Melkveehouder,ze zetten je met de rug tegen de muur en je lijkt er mee ingenomen.In Europa en vooral in nederland moet er aan talloze wetten en regels worden voldaan die de rest van Europa en de wereld in veel mindere mate of helemaal niet heeft.Alles bij elkaar kost dat handen vol met geld.Nu vind jij dat als Europese of nederlandse melkveehouders niet bereid zijn voor niets te werken of onder de kostprijs te leveren,het gerechtvaardigd is product zonder achtergrond en slappe regels uit de USA,China of voor mij part Brazilie in te voeren.Zonder een goede melkprijs kan er niet "duurzaam" worden geproduceerd. En "duurzaam" is de mode.Een koe na twee of drie lactaties afvoeren omdat echt iedere druppel melk die er in zit er uit gehaald moet worden om te overleven is niet diervriendelijk en niet duurzaam.Mischien moet de politiek en LTO een beetje bijgeschoold worden.De nederlandse en Europese boeren willen duurzaam,diervriendelijk en milieuvriendelijk produceren maar hebben daar meer inkomen voor nodig dan gehaald kan worden uit de wereldmarkt.Dat is ook voor politici niet zo moeilijk te begrijpen.Waarom doen jullie daar niets mee?

 • no-profile-image

  veehouder

  We zijn in plaats van kostprijsverlagend verhogend aan het werken.
  Dit jaar voor iedereen gemiddeld 10 ct verlies per liter melk betekent volgend jaar al 1 ct rente meer. Komt daar de aflossing (in 4 jaar ) nog bij moet melk de komende 4 jaar al 3,5 ct meer opbrengen dan de kostprijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geachte melkveehouder, als de zuivelmarkt volledig geliberaliseerd gaat worden, dan heeft vdZanden gelijk. Maar wie o wie kan daar nou blij mee zijn?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wij kunnen zelf het meeste doen.
  Zorgen voor de laagste kostprijs.
  Alle uitgaven terug schroeven.
  Probeer ook van de lage rente nu te profiteren.
  Zoek de goedkopere energieleverancier.
  Verwacht niet van de politiek dat ze voor een goede prijs zorgen. straks claimen ze weer extra maatregelen voor milieu.
  Iedere boer dient te weten dat er hooguit 5 politicie zijn die verstand ven de melkveehouderij hebben.

 • no-profile-image

  Dave

  Ben het helemaal eens met 'Ben toch niet gek zeker' van 10 aug! LTO heeft altijd gehamerd op de kostprijs. Terwijl de NMV uitgaat van de opbrengstprijs. We moesten toch zo nodig van LTO 'verduurzamen' en diervriendelijk werken? Nou dat deden wij allang! Alleen jullie deden het onder het motto 'draagvlak van de samenleving'. Maar vraagt een multinational die met kinderarbeid zijn product maakt en milieuschade in Afrika veroorzaakt ook 'draagvlak ' bij zijn samenleving? Ben je nou toch gek, het is bekend dat uiteindelijk 90% van de mensen kiest op basis van zijn portemonnaie!!!

 • no-profile-image

  joost

  Melk, niet nodig.
  Waarom dan produceren?
  Ga groente en fruit verbouwen.
  Daar heeft de mens wat aan.
  Beter voor de mens, dier, milieu en de honger in de wereld.

 • no-profile-image

  slimmeboer

  de boeris aanzet ,jij snapt het tenminste heb jij ook nog een idee omdat achterlyke lto een pootje te lichten

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.