Home

Achtergrond 9 reacties

Bramen laten hangen helpt markt vooruit

Bramentelers hebben afgelopen week het plukken gestaakt vanwege de lage prijzen.

Met een prijsniveau van 20 tot 50 cent voor 150 gram liet een aantal telers de plukkers thuis. De lagere aanvoer lijkt de markt te hebben geholpen naar een beter prijsniveau, laat veiling Zaltbommel weten.

Eerder liet afzetorganisatie Fruitmasters weten dat de markt voor zachtfruit (met uitzondering van aardbeien) kampt met een overproductie door uitbreiding. Gisteren lagen de prijzen voor bramen tussen de 30 en 80 cent. Ook bij Fruitmasters is het beeld zichtbaar van licht oplopende prijzen doordat een aantal telers stopten met plukken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Gaan nu de zachtfruittelers die profiteren van het tijdelijk stoppen van een paar telers deze compenseren ? Men is toch zou solidair in de tuinbouw ??

 • no-profile-image

  Leen

  Geloof nu maar niet dat de groten het langer volhouden dan de kleinen. Als 't fruit duur is heeft de kleine aan weinig genoeg. Is 't geen zak waard heeft de grote aan veel niet genoeg.

 • no-profile-image

  gert

  Ook de markt van blauwe bessen is ingestort

 • no-profile-image

  boerke

  Failliet gaat in de landbouw nog maar zomaar niet iedereen. Degenen die al langer in deze markt zaten daar heb ik wel medelijden mee. De grote jongens die in de blauwfruit markt zijn gestapt en massaal de markt kapot maken die mogen van mij wel kiepen. Zij missen elk marktbesef en zijn gewoon domme boerennalopers!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Bert. Mijn gevoel zegt dat het geen toeval is dat het nou net in deze tijd van recessie slecht gaat in álle landbouwsectoren. Ten eerste zijn lage prijzen goed voor de inflatie te beperken, en ten tweede moeten de prijzen in alle sectoren laag genoeg zijn om te voorkomen dat boeren omschakelen. De overheid zal bewust aansturen op lage prijzen in alle sectoren totdat het moment komt dat de voedselvoorziening in gevaar komt. Je ziet dit ook aan het gedrag van de Nma. Ze controleren alle producenten, maar van de supermarkten blijven ze angstvallig af. En als je vervolgens ook nog de boeren tegen elkaar kunt opzettten en uitspelen, kun je rustig achterover leunen. De enige remedie tegen dit spelletje is de voedselverkoop in eigen handen te nemen door massaal te investeren in aandelen van bestaande supermarkten, of als agrarische sector een eigen keten op te zettten. Jammer genoeg hoeven we van onze eigen belangenbehartigers, ook LTO niet, weinig te verwachten. Zij lopen aan de leiband van de overheid, bank en andere aanverwante sectoren die over onze rug wél een fatsoenlijk inkomen behalen.

 • no-profile-image

  bert willemsen

  Ik wordt hier zo treurig van, de prijzen, zowel veeteelt, akkerbouw, glastuinbouw als fruitteelt gaan zo onzettend slecht dit jaar(beter gezegd: Het slechtst!)
  Hoe moet dit worden opgelost?, straks is alles en iedereen failiet, dan hebben we niets meer te eten. Ik wordt hier echt wanhopig van!

 • no-profile-image

  ikke

  nou Bert, in nederland zullen we wel kunnen blijven eten, maar de minder bedeelde landen, daar vrees ik het ergste voor, en daar houden de hoog ontwikkelde landen nu geen rekening mee.

 • no-profile-image

  Bert Willemsen

  @ Boerke, Ik vrees juist dat de "Grote" jongens de kleinere kapot maken, de permanente schaalvergrotingen door deze spelers concurenen de kleinere weg en zorgen dat de prijzen, door overproductie, nog lager worden.

  @ Ikke, Wat je zegt is zeker waar, maar het is zo zonde dat er straks kassen en landerijen leeg staan, terwijl dit helemaal niet nodig is als men verstandig had gehandeld. En tevens komt het er dus op neer dat de minder bedeelden het nog slechter krijgen en we dus nooit de millenium doelen halen waarin we(als wereld) hadden beloofd dat minder mensen honger zouden hebben.

 • no-profile-image

  Bert Willemsen

  @ "Melkveehouder" Het zal inderdaad goed zijn als de prijzen omlaag gaan tegen de recessie, maar waarom dan gaan de prijzen van de agrariers sneller achteruit dan de supermarkten. Dus zoals jij al zegt pakt niemand de supermarkten aan, die de boeren en tuinders tegen elkaar uitspelen. Ik vraag me echt af waarom LTO hun eigen leden laat vallen!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.