Home

Achtergrond 390 x bekeken

Brabants Landschap gedaagd om bomenkap

De natuurbeschermers van het Brabants Landschap staan volgende week zelf voor de strafrechter omdat ze zonder toestemming bomen hebben gekapt in Boxtel en Maarheeze.

Adjunct-directeur Erik van Ingen heeft dat vrijdag desgevraagd gemeld. Zijn stichting is volgens hem slachtoffer van het verschil tussen de verouderde boswet en modernere opvattingen over bosbeheer. Voor zover bekend gebeurt het zelden dat justitie erkende bosbeheerders daagt voor overtreding van de boswet.

Het Brabants Landschap heeft begin dit jaar in Boxtel enkele populieren uit een bosrand weggehaald om een strook 'open en warm' bos te creëren waar dagvlinders goed gedijen. Volgens justitie had de stichting de voorgenomen kap moeten melden.

In Maarheeze werden oude Amerikaanse eiken en grove dennen gekapt om plaats te maken voor jonge bomen. In dit geval stelt het Brabants Landschap dat het gaat om normaal beheer en onderhoud ten behoeve van de kwaliteit van het bos, dat vanwege de beperkte omvang niet valt onder de boswet.

Gewaarschuwd

Adjunct-directeur Erik van Ingen weerspreekt met klem het beeld dat zijn organisatie moedwillig bos vernielt en snapt dan ook niks van het strenge optreden van de provincie Noord-Brabant. Een provinciewoordvoerder laat echter weten dat het Brabants Landschap vorig jaar herhaaldelijk is gewaarschuwd voor vergelijkbare overtredingen en dat daarom dit jaar proces-verbaal is opgemaakt.

Natuurmonumenten en het Bosschap erkennen dat er regelmatig discussie is tussen boseigenaren en handhavers over interpretatie van de boswet. Maar zij kunnen geen voorbeelden noemen van incidenten die op een strafzaak zijn uitgedraaid.De rechtszaak dient donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. Het Brabants Landschap riskeert een boete die kan oplopen tot 148.000 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.