Home

Achtergrond 173 x bekeken

Bosbranden bij Athene onder controle

De bosbranden ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene lijken grotendeels onder controle.

Dat heeft de Griekse brandweer vandaag laten weten. "De situatie is sterk verbeterd, we hebben op dit moment geen actief front meer'', aldus een woordvoerster. Ze zei dat de brandweer zeer alert blijft op weer oplaaiende brandhaarden.

De afgelopen dagen teisterde een verzengende vuurzee het gebied noordelijk van Athene, waardoor bewoners in buitenwijken moesten worden geëvacueerd. Door de massale inzet van blustoestellen waren de brandhaarden dinsdag al sterk geslonken. Ook hielp mee dat de wind gisteren was gaan liggen, een ontwikkeling die zich vandaag doorzette.

De brandweer kan zich nu meer concentreren op het bestrijden van brandhaarden elders in het land. Zo zijn er nog brandhaarden in onbewoonde gebieden ten westen van Athene en op het eiland Euboea ten oosten van de hoofdstad.

Door de bosbranden is een gebied van circa 20.000 hectare in de as gelegd. Zeker 150 woningen zijn zwaar beschadigd of totaal verwoest.

Griekse media hebben ongekend hard uitgehaald naar het in hun ogen falend beleid van opeenvolgende regeringen. Die zouden geen lering hebben getrokken uit eerdere grote bosbranden.

Volgens de links-liberale krant Eleftherotypia heeft de staat de afgelopen jaren maar liefst 97 miljard euro uitgegeven aan bewapening en voor de aankoop van blustoestellen slechts 300 miljoen euro. Ook zou de communicatie tussen bosbeheer en brandweer nog altijd gebrekkig zijn.

Ook het conservatieve blad Kathimerini uitte scherpe kritiek. 'Fatale missers en nalatigheid', kopte de krant. De coördinatie tussen verantwoordelijke autoriteiten zou weer schromelijk hebben gefaald, maar volgens de krant wordt zoals gewoonlijk weer de sterke wind als excuus gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.