Home

Achtergrond

'Borgstellingsregeling komt te laat voor teler'

De mogelijke verruiming van de borgstellingsregeling komt voor veel telers te laat. Zij kunnen in oktober niet tijdig plantmateriaal bestellen, vreest accountantsbureau Gibo.

Plantenkweker Grow Group houdt rekening met een beduidend lagere bestelling plantmateriaal.

Volgens Gibo-bedrijfsadviseur Peter de Koning dreigen glastuinbouwbedrijven in de knel te komen door de financiële onzekerheid. "Stel dat op 1 september de borgstellingregeling rondkomt, is het nog de vraag of een oogstkrediet ook onder de voorwaarden valt. Daarna moeten banken en borgstellingsfonds zich over de aanvraag buigen, waardoor het voor telers te laat lijkt te komen." De Koning voorziet capaciteitsproblemen bij het Borgstellingsfonds. "Waar haal je de mensen om al die aanvragen op tijd te behandelen. Het zijn geen simpele secretariële handelingen."

Betalingscondities

Volgens Rob Damen, hoofd verkoop van plantenkweker Grow Group, is het een onzekere tijd voor de plantenkwekers. "Er moet voorkomen worden dat plantenkwekers zaaien zonder dat de financiële situatie duidelijk is. Dat is best lastig. Hoe krijg je de financiële zekerheid? Is dat met een bankgarantie of vooruitbetaling? Dat is een moeilijke opgave." Grow Group zegt met telers niet meer alleen over
de prijs van het product te zullen onderhandelen. "Vooral de betalingscondities worden belangrijk."

De gesprekken met telers zullen de komende maanden opstarten, denkt hij. De meeste paprika’s worden in oktober gezaaid, dus voor veel bedrijven is snelle duidelijkheid gewenst. De onzekerheid zou kunnen betekenen dat partijen later afgeleverd worden en het groeiseizoen verschuift. Ook Grow Group houdt rekening met een aantal stoppers en lagere vraag naar plantmateriaal.

Volgens De Koning zijn telers nog terughoudend in hun kredietgesprekken met banken. Dat is onverstandig, denkt hij. "De gesprekken zijn lastiger en duren zes in plaats van twee weken. Door zo lang te wachten worden telers straks met de rug tegen de muur geplaatst. "

Of registreer je om te kunnen reageren.