Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Boerenverstand (Columnwedstrijd)

Het Agrarisch Dagblad nodigt ons uit zelf een keer een column te schrijven en daar ga ik graag op in.

Zelf lees ik altijd de columnisten. Vergaderboer heeft een prominente schrijfstijl en is altijd inhoudelijk, Willem Bruil is scherpzinnig en humoristisch, Klaas Sjoerd Meekma vond ik heel goed maar is helaas gestopt en Marianne Blom heeft het voor mij legendarische zinnetje geschreven 'Genoeg is zoveel als voldoende'.

Dit zinnetje verwoordt misschien wel het beste de problematiek van de agrarische sector en eigenlijk ook ons kapitalistische marktsysteem.
Zelf denk ik weleens: zo rond 1965 hadden we de tijd stil moeten zetten. Door de mechanisatie hadden boeren het niet meer zo zwaar en ook de verhoudingen van boeren, natuur en inkomen waren gezond. Maar de tijd ging door en ook de techniek. Het werd meer en meer, harder en harder, groot en groter. Er ontstond een ware ratrace, waarin we elkaar uitspeelden. En dat doen we nog steeds. Een en ander is natuurlijk niet zonder emoties en leed gebleven en waarom? Genoeg is zoveel als voldoende.

Door de enorme hightech is er eigenlijk nooit meer een vraagmarkt met als gevolg luxe onzin, verloedering en zelfs verhuftering. Soms denk ik dat de huidige algemene economische crisis een keerpunt kan zijn in ons huidige marktsysteem, waarin geld en macht de hoofdrol spelen. Het zou mooi zijn als het gezonde boerenverstand en de menselijkheid weer de hoofdrol krijgen.

De MKZ-crisis heb ik zelf ervaren als een zwarte bladzijde. Het non-vaccinatiebeleid was een grote misser. Ook het beleid ten aanzien van de grote grazers in de Oostvaardersplassen vind ik diep triest.

Als regelmatige columnschrijver zou ik denk ik te belerend zijn en met de huidige schrijvers ben ik dik tevreden. Maar deze gelegenheid stel ik zeer op prijs.

Deze column is geschreven door Gijs Olsthoorn uit Zevenhoven

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Een kritische of ironische schrijfstijl is juist goed, de meeste schrijvers zetten de mensen aan het denken en wie weet zit er een keer een gezaghebbende denker tussen die ook nog eens beslissingsbevoegd is en je hebt alweer iets teweeg gebracht. Een verandering begint altijd ergens tussen de oren! Maar treur niet over de huidige hightech-consumptie maatshappij het maakt allemaal deel uit van de evolutie, de geschiedenis blijft zich altijd herhalen en begint telkens weer op een hoger nivo!

Of registreer je om te kunnen reageren.