Home

Achtergrond 175 x bekeken

Boeren kopen meer quotum

Nederlandse melk­veehouders trekken zich bij de aankoop van melkquotum weinig aan van de lage melkprijzen.

Ze blijven meer quotum kopen, met en zonder grond. Dit blijkt uit de jongste gegevens van het Pro­ductschap Zuivel (PZ). Melkveehouders kochten in juli opnieuw flink meer quotum, zo­wel in vergelijking met voorgaan­de maanden als met vorig jaar. Op de quotumprijs hebben de extra aankopen niet heel veel ef­fect gehad. Die is redelijk stabiel gebleven, met prijzen variërend van 17 tot ruim 18 euro per kilo vet. Vergeleken met vier, vijf jaar geleden zijn dit lage prijzen, maar twee jaar geleden, in juli 2007, werd € 14,20 per kilo vet betaald.

Relatief gezien is de quotum­prijs nu echter wel erg hoog. Vol­gens boekhoudbureau’s wordt gerekend naar opbrengsten uit de melkveehouderij nu zeker een derde te veel betaald en zou eigen­lijk maar zo’n 11 euro moeten worden betaald. Deze wetenschap lijkt echter niet besteed aan de kopers. Mogelijk gokken ze op sterk stijgende melkprijzen.Vorige maand werden in totaal ruim 450 quotumtransacties gere­gistreerd. Dat waren er zo’n 150 meer dan in juni. Vergeleken met juli 2008 waren het er niet veel meer, maar de verhandelde hoe­veelheid melk was flink groter.

Bij quotum met grond wisselde bijna 4 miljoen kilo van eigenaar. De ruim 300 transacties van quo­tum zonder grond waren in juli gemiddeld goed voor 50.000 kilo per overeenkomst. Hiermee was ruim 15 miljoen kilo melk ge­moeid. Het PZ schreef in juli 155 lease-overeenkomsten bij, samen goed voor 6,5 miljoen kilo melk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.